Leeuwarder drukte elektrische fiets achterover: 1 week cel

FOTO ANP

Een Leeuwarder (24) die in december vorig jaar bij een fietsenwinkel in zijn woonplaats een elektrische fiets achterover drukte, is vrijdag door de politierechter bij verstek veroordeeld tot een week cel. De verdachte was er zelf niet bij op de rechtbank, hij zou ‘s ochtends een epileptische aanval hebben gehad.

De Leeuwarder had via WhatsApp aan de fietsenwinkel kenbaar gemaakt dat hij belangstelling had voor een elektrische fiets van bijna 1900 euro. Na een proefritje werd de deal gesloten. De Leeuwarder toonde een schermafbeelding waarop te zien zou zijn dat hij het geld had overgemaakt.

Later bleek dat bericht vervalst te zijn. De man kreeg de fiets mee en reed linea recta naar een pandjeshuis waar hij het rijwiel voor 500 euro verkocht. Met het geld betaalde hij een schuld af. De Leeuwarder is een goede bekende van politie en Justitie, hij is veel vaker veroordeeld voor diefstallen en oplichting.

Alcohol en drugs

Hij heeft nogal wat schulden en hij zou vrij intensief alcohol en harddrugs gebruiken. De rechter besliste dat hij zich moet melden bij de reclassering. Hij moet meewerken aan middelencontroles – alcohol én drugs – en hij moet inzicht geven in zijn schulden. Als het nodig is, moet hij ook meewerken aan schuldhulpverlening.

Bovenop de onvoorwaardelijke gevangenisstraf deed de rechter drie weken cel voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank