'Leeuwarder centrum is geen groot stadspark: de hekken moeten weg'

De stoepen langs de Voorstreek, De Kelders en de Groentemarkt worden in de loop van de week beschilderd door kunstenaars. Het kilometerslange kunstwerk moet de aandacht vestigen op dit winkelgebied van de Leeuwarder binnenstad.

De ondernemers Siep Koelmans en Margret Jagersma op de Voorstreek. Rechts de monumentale apotheek en de Bonifatiustoren.

De ondernemers Siep Koelmans en Margret Jagersma op de Voorstreek. Rechts de monumentale apotheek en de Bonifatiustoren. FOTO NIELS WESTRA

,,Het werd grauw en grijs in veel straten. We brengen weer kleur in de stad”, zeggen de initiatiefnemers Siep Koelmans en Margret Jagersma. Ze spreken van het grootste kunstwerk van Noord-Nederland. Het moet gezien worden als een spectaculair welkom voor de klanten na de maandenlange lockdown als gevolg van de coronapandemie.

,,De horeca en veel winkels waren lang dicht. Je ziet wat het beeld van de binnenstad wordt als je dit doortrekt”, zegt Koelmans. ,,Ik heb het ook in de Verenigde Staten gezien, waar de detailhandel in de periferie is gevestigd. Het leven verdwijnt uit de binnenstad.”

‘Gekend en herkend worden’

Koelmans verkoopt in zijn speciaalzaak TDC al 45 jaar witgoed en andere huishoudelijke artikelen aan de Voorstreek. De naaimachinewinkel en borduurstudio van overbuurvrouw Jagersma zit er al zestig jaar. De coronacrisis heeft hun zaken opvallend genoeg commercieel weinig kwaad gedaan. ,,De betere speciaalzaken hebben het goed”, zegt Koelmans. ,,De klant wil gekend en herkend worden, dat is door corona versterkt.”

Jagersma heeft zelfs ,,een topjaar” achter de rug. ,,Iedereen kwam thuis te zitten, de mensen gingen creatieve dingen doen, de naaimachine is helemaal herontdekt. Dames van 15, 16, 17 jaar zijn ineens geïnteresseerd in borduurspullen. Wat dat betreft heeft corona ook wat goeds gedaan: mensen kwamen elkaar weer tegen aan de keukentafel.”

Waar de ondernemers wel last van hebben, zijn de hekken waarmee de laatste maanden elke zaterdag de binnenstad wordt afgesloten voor auto’s én fietsers. Dat is om winkelend publiek de kans te geven voldoende afstand van elkaar te houden. De straten aan de noordoostkant van het centrum vallen buiten het afgesloten voetgangersgebied. ,,We missen daardoor aanloop. Mensen denken dat buiten de hekken het centrum ophoudt”, ziet Jagersma.

,,Die hekken moeten weg”, zegt Koelmans resoluut. Hij heeft de gemeente er al op aangesproken. ,,Openbare weg kun je niet zomaar afsluiten. Het winkelgebied is niet alleen voor dagjesmensen. We zijn niet één groot stadspark.”

Sceptisch over compacte binnenstad

Over het compacter maken van de binnenstad, waarover door toenemende leegstand van winkels wordt gesproken, zijn de Voorstreek-ondernemers sceptisch. ,,Dan maak je de stad voor toeristen minder aantrekkelijk. Niks is mooier voor een toerist als je kunt blijven zwerven in de stad en nieuwe straatjes kan ontdekken.”

Een combinatie van woonhuizen en winkels vindt Jagersma acceptabel voor het gebied. Tijdens de coronacrisis zijn er zelfs een paar zaken bijgekomen, signaleert ze. ,,Een architectenbureau, een makelaar en een goed restaurant.”

Het straatkunstproject wordt via het Leeuwarder productiehuis Writer’s Block door zeven kunstenaars uitgevoerd. Ze zouden maandag beginnen met de betonnen trappen naast de supermarkt aan het Hoeksterend, maar de voorspelde regenachtige week dreigt roet in het eten te gooien. ,,Dan kun je niet schilderen, dan schuift het even op”, zegt Koelmans. De verwachting is dat de afbreekbare verf tot het eind van de zomer zichtbaar blijft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden