Leeuwarder breekt in op laptop vriendin: werkstraf

Computer. FOTO PIXABAY

Een 25-jarige man uit Leeuwarden had het gevoel dat zijn vriendin en zijn beste vriend iets achter zijn rug om bekokstoofden. Om dat te checken ging hij eind september 2019 de woning van zijn vriendin binnen en keek hij in haar laptop.
Lees meer over
Leeuwarden

Woensdag stond de Leeuwarder terecht voor huisvredebreuk, computervredebreuk en het openbaar maken van chatgesprekken. De man had het gevoel dat zijn vriendin en zijn beste vriend iets voor hem achter hielden. Om daar achter te komen was hij met de sleutel, die hij in zijn bezit had, bij de woning van de vriendin naar binnen gegaan.

Hij bekeek haar laptop, hij kende het wachtwoord, en maakte screenshots van chatgesprekken tussen de vriendin en zijn beste vriend. Die screenshots verspreidde hij vervolgens onder vrienden. „Dat was ontzettend privé”, merkte officier van justitie Riemke van der Zee op. „Hier staan hele hoge taakstraffen op, dit is veel meer dan een simpele huisvredebreuk”, aldus de officier.

Zij eiste een werkstraf van 120 uur waarvan de helft voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Rechter Klaas Bunk had de indruk dat de verdachte zijn lesje wel had geleerd. Hij vond een voorwaardelijke straf niet nodig. Dat had de man zelf ook al door laten schemeren: „Ik heb een hele grote domme fout gemaakt, dit ga ik echt nooit meer doen”. De rechter veroordeelde hem tot een werkstraf van 60 uur.

Nieuws

menu