Leeuwarder beeld van Roosje en Betje wekt meelij

Foto LC/Erwin Boers.

Het beeld van Roosje en Betje Cohen wekt volop medelijden, sinds het vorige week een nieuw plekje kreeg in Leeuwarden. Inmiddels is het kunstwerk ingepakt in bubbeltjesplastic.
Lees meer over
Leeuwarden

Het beeld van de gezusters Cohen, die vroeger snoep en andere etenswaren verkochten in Leeuwarden, moest weg van zijn plek aan de Hollanderdijk. Dit gebeurde vanwege de herinrichting van de spoorwegovergang bij de Schrans. De hoek bij de Smidsbuurt kwam er anders uit te zien.

Waar moest het beeld heen? De gemeente Leeuwarden verschafte hier vooraf geen helderheid over. Het werd weggetakeld voor de werkzaamheden. Vorige week bleek het beeld ineens te zijn herplaatst naar een stenig middenbermpje, pal achter een lantaarnpaal.

.

Dat wekte veel weerstand. De gemeente is inmiddels een zoektocht begonnen naar een betere nieuwe plek. Buurtbewoners en andere stedelingen bekommeren zich erom. De dame, die zowel Betje als Roosje voorstelt, kreeg een sjaal om.

Dinsdagochtend is het beeld helemaal ingepakt in bubbeltjesplastic. Bouwbedrijf BAM heeft dit niet gedaan en de gemeente vermoedelijk ook niet, laat gemeentewoordvoerder Tjalling Landman weten. ,,Ik vermoed dat verontruste burgers haar hebben ingepakt.’’

Meer weten over Roosje en Betje? Dat kan via dit artikel .

Nieuws

menu