Leeuwarder Piet blijft grijs zegt intochtorganisatie: 'Ken jij grijze mensen dan?'

De Grijze Piet. FOTO STICHTING SINTERKLAAS INTOCHT LEEUWARDEN

,,Grijze Piet blijft grijs. We hebben er goed over nagedacht en ik zie geen enkele reden om dit weer in de ijskast te zetten.” Dat zegt Cees Anceaux, voorzitter van de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet vindt dat een grijze Piet net zo goed een racistische stereotypering is als een volledig zwart geschminkte Piet. Dat heeft de actiegroep in een statement naar buiten gebracht. 

,,Ken jij grijze mensen dan? En dan heb ik het niet over grijs haar maar een grijze huid. Nou dan!”, reageert Cees Anceaux. ,,Kick Out Zwarte Piet haalt er allerlei dingen bij over rode lippen en oorringen. Maar zo ziet ons plaatje er niet uit. Sterker nog, we passen ook de haardracht nog aan. Wat een onzin.”

Grijs, regenboog of roetveeg

Leeuwarden is niet de enige gemeente die in Grijze Piet een vervanger ziet voor Zwarte Piet. Meer dan tien andere gemeenten kiezen ook voor een Grijze Piet. 

Veel andere gemeenten daarentegen kiezen voor regenboog- of roetveeg Pieten. ,,Die zijn voor ons geen optie. We gaan er geen carnaval van maken. En een roetveeg Piet is helemaal geen oplossing want dan zijn mensen herkenbaar.”

Geen subsidie

Dat KOZP gemeenten oproept om subsidies voor de intochten stop te zetten als er grijze pieten worden ingezet, deert Anceaux niet. ,,Wij krijgen helemaal geen subsidie. De intocht wordt betaald door de winkeliers.” Kritiek op het voorstel heeft zegt Anceaux amper gehad te hebben. ,,We hebben heel veel positieve reacties gekregen. Wat kan dit nou voor ellende veroorzaken?” 

Deze zomer zei Anceaux in de Leeuwarder Courant   dat Zwarte Piet uit Leeuwarden zou verdwijnen. De discussie laaide half juni op na de Black Lives Matter manifestatie op De Bult in Leeuwarden.

Nieuws

menu