Leeuwarder Bos is rustpunt rijker dankzij burgerinitiatief

Een aantal bezoekers bij het rustpunt. (eigen foto)

Een burgerinitiatief om de natuur- en beleefwaarde in het Leeuwarder Bos een impuls te geven is ongeveer vijf jaar geleden gestart. Daarbij was het realiseren van een rustpunt een van de onderdelen.
Lees meer over
Leeuwarden

Het bos, dichtbij de stad, kan dankzij het burgerinitiatief verder uitgroeien tot een parel in de regio.

In nauw overleg met de gemeente Leeuwarden is hiervoor een plan ontwikkeld. Het bijzondere is dat de Stichting Natuurlijk Leeuwarder Bos i.o. (in oprichting, red.) de aanleg, het beheer, het onderhoud en de financiering van een klein deel van de openbare ruimte van de gemeente heeft overgenomen voor een periode van tien jaar. De gemeente blijft uiteraard eigenaar. Het plan concentreert zich op het bosgedeelte noordwestelijk van het Havankpark. Twee jaar geleden is de uitvoering met vrijwilligers van de stichting Natuurlijk Leeuwarder Bos i.o. ‘buiten’ begonnen. Langzamerhand zijn de eerste vorderingen zichtbaar. Een onderdeel van het plan, het Rustpunt, is inmiddels vrijwel gereed. Het Rustpunt Leeuwarder Bos is sinds kort open voor bezoekers en hier wordt al dankbaar gebruik van gemaakt.

Het ontwikkelde plan bestaat uit de volgende onderdelen:

- Natuurontwikkelingsmaatregelen om de biodiversiteit te vergroten

- Recreatieve, meer afwisselende wandelpaden en een kanoroute

- Een verzamel- en ontmoetingsplek voor ontspanning, kennisdeling en buitenactiviteiten, met een accommodatie. De accommodatie bestaat uit twee aparte binnenruimtes: een Rustpunt en een Buitencentrum.

Het Buitencentrum is in aanbouw en zal een binnenruimte worden voor tien tot vijftien personen met een keukentje en andere faciliteiten. Bij en in het Buitencentrum zullen kleinschalige buitenactiviteiten plaatsvinden zoals kanoverhuur, wandelingen met of zonder gids, lezingen, workshops, wildplukwandelingen en dergelijke. Inmiddels zijn er in 2021 al verschillende excursies en activiteiten georganiseerd vanuit het Buitencentrum. Het ging hierbij onder andere om excursies met een natuurgids, een nachtvlinderexcursie en een groepskanotocht. Deelnemers reageren positief: ,,Ik wist niet dat er dichtbij de stad zo veel moois te zien en te ontdekken is.”

Een Rustpunt is gelegen aan een fiets- of wandelroute en is herkenbaar aan het rustpuntbord tussen eikenhouten palen. Het is een plek waar je kunt rusten en middels zelfbediening een kop koffie, thee of beker limonade met iets lekkers erbij kunt nuttigen. De bijdrage hiervoor is laagdrempelig. Ook kan je van het toilet gebruikmaken. In Friesland zijn ongeveer 90 Rustpunten.

Het Rustpunt in het Leeuwarder Bos ligt op 50 meter van de kruising van de Havanklaan met de Vierhuisterweg. Het is vlakbij knooppunt 24 van het fietsknooppuntennetwerk en direct gelegen aan de officiële fietsroute van de Elfstedentocht. Ook gaat het wandelknooppuntennetwerk van de provincie Friesland langs het Rustpunt. Parkeren met de auto is alleen mogelijk op het parkeerterrein Leeuwarder Bos in de bocht van de Havanklaan.

Het Rustpunt Leeuwarder Bos en het bijbehorende toilet aan de achterzijde zijn sinds korte tijd in bedrijf. De inrichting is nog provisorisch en de komende maanden wordt onder meer gewerkt aan een nieuw keukenwerkblad, de wanden, de vloer en een kast voor onder andere toeristische informatie. Naar verwachting zal het Rustpunt in het voorjaar van 2022 definitief gereed zijn.

Er komt ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Verscheidene voorbijgangers hebben eind 2021 al genoten van het Rustpunt en in het gastenboek geschreven: ,,Ooh, wat een fijne plek om even van een kop thee te genieten” en ,,Topidee. Heerlijk in de zon gezeten en genoten van de koffie. Mooi dat dit tegenwoordig nog kan.”

Het Rustpunt is van 1 november tot 1 april op zaterdag en zondag geopend, en van 1 april tot en met 1 november gedurende de gehele week. Het Rustpunt is deze dagen vanaf circa 10.00 uur de gehele dag open. Bij minder goed weer is het Rustpunt gesloten.

Kijk voor meer informatie op Facebook: Rustpunt – Buitencentrum Leeuwarder Bos.


Nieuws

Meest gelezen