Leeuwarder (50) krijgt vier maanden cel voor mishandeling met tentstok

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 50-jarige man uit Leeuwarden die een man uit Gytsjerk met een tentstok mishandelde kreeg vrijdag vier maanden celstraf opgelegd door rechter Klaas Bunk.
Lees meer over
Leeuwarden
Tytsjerksteradiel

Achteraf zag de Leeuwarder wel in dat het niet een goede zet van hem was om gewapend met een tentstok naar Gytsjerk af te reizen, om te praten met iemand waar hij een jarenlange vete mee heeft. Maar destijds besloot hij, met een paar halve liters bier op, alsnog naar Gytsjerk te gaan.

Het zou allemaal draaien om de ex van de Gytsjerker, die bevriend is met de Leeuwarder. De man uit Gytsjerk zou een bericht hebben gestuurd, hij wilde wel een gesprek. Eenmaal bij de woning in Gytsjerk griste hij veiligheidshalve een bruine tentstok mee, die lag nog in de auto. „Hij loopt nooit zonder wapens”, verduidelijkte de Leeuwarder.

Toen de deur openging, zou hij meteen klappen hebben gekregen met een houten tafelpoot. De man uit Gytsjerk had verklaard dat hij meteen klappen met de tentstok had gekregen. Hij zou zich op zijn beurt hebben verdedigd. Bunk snapte niet dat de Leeuwarder überhaupt naar Gytsjerk was gegaan. „U gaat erheen om te praten en dan neemt u een stok mee?”.

De rechter bepaalde dat de Leeuwarder een voorwaardelijke straf van tien weken alsnog moet uitzitten. Voor de mishandeling kreeg hij nog eens vier maanden cel. Advocaat Klaas Wielenga betoogde dat zijn cliënt uit noodweer had gehandeld. Dat verweer verwierp de rechter. „U gaat er naar toe, terwijl u onder invloed bent en met een wapen. U had zich wel tien keer moeten bedenken. U hebt het recht in eigen handen genomen”, aldus Bunk.

Nieuws

menu