Leeuwarder (47) heeft slechte speed: 200 uur werkstraf

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De speed die een Leeuwarder (47) aan de man bracht, was volgens zijn klanten van matige kwaliteit. Vrijdag veroordeelde de politierechter de man wegens het bezit en de handel in drugs en een winkeldiefstal tot een werkstraf van 200 uur.
Lees meer over
Leeuwarden

De politie was bij het in kaart brengen van drugsoverlast in Leeuwarden begin juni vorig jaar bij de verdachte uit gekomen. In zijn woning werd meer dan 40 gram speed – 75 roze en 25 blauwe pilletjes – aangetroffen. Ook had de man een boksbeugel en een mes. Toen de politie de woning binnenviel, lag de verdachte op bed. De agenten hadden de indruk dat hij nogal nerveus was.

Daar klopte volgens de Leeuwarder niets van. ,,Ik lag daar uit te buiken van een maaltijd”, zei hij tegen de rechter. De pillen lagen in een ovenschaal. Klanten die speed bij de Leeuwarder hadden gekocht, verklaarden dat de drugs van een niet al te beste kwaliteit waren. Een van de afnemers zou in een psychose zijn geraakt nadat hij speed van de verdachte had gebruikt.

Betrapt

Eind september werd de Leeuwarder betrapt toen hij bij de Poiesz een fles cassis en wafels stal. Hij opperde dat hij honger had en op dat moment zonder geld zat. Zijn bewindvoerder zou geld hebben achtergehouden. ,,Ik had hongerklop, het is een eerste levensbehoefte”, legde hij uit. Een gesprek met de reclassering had hij voortijdig afgekapt. Hij vond dat de reclasseringsambtenaar ‘vervelend’ deed.

De officier van justitie van justitie vermoedde dat de Leeuwarder dealde om zijn eigen gebruik te kunnen financieren. Toen de politie langskwam had de man 2500 euro op zak. De rechter concludeerde dat het de opbrengst van de drugshandel betrof en besliste dat het geld verbeurd moest worden verklaard.