Leeuwarder (43) die clubgenoot tegen het hoofd sloeg in hockeykantine krijgt geldboete

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Voor een klap die hij eind november vorig jaar uitdeelde in de kantine van een plaatselijke hockeyclub, is een 43-jarige Leeuwarder vrijdag door de politierechter veroordeeld tot een geldboete.
Lees meer over
Leeuwarden

De verdachte had volgens getuigen in een volle kantine het slachtoffer, net als hij lid van de hockeyclub, van achteren een harde klap op het achterhoofd gegeven. Het slachtoffer raakte even buiten westen en bloedde hevig uit de mond. De man had een kapotte lip opgelopen, die gehecht moest worden. Er zouden vier kiezen zijn afgebroken en hij had volgens zijn huisarts ook een hersenschudding.

Er zou al heel lang iets hebben gespeeld tussen de verdachte en het slachtoffer. De Leeuwarder beweerde dat de man „een haatcampagne” jegens hem op touw zou hebben gezet. Vlak voor de klap zou er een woordenwisseling zijn geweest. Nadat hij een duw kreeg, zou de Leeuwarder de andere man „uit een reflex” een dreun hebben gegeven. Volgens het slachtoffer en de getuigen kwam de klap vanuit het niets. Het incident had voor de verdachte tot gevolg dat hij niet meer op de club mocht komen.

Dat verbod is nog steeds van kracht. „Ik kan mijn kinderen niet zien hockeyen, ik ben als persona non grata verklaard door de club”, zei hij. De man presenteerde zich vooral als slachtoffer, vond officier van justitie Peter van der Spek. „Daar stoor ik mij aan”, aldus de officier. Van der Spek noemde het „heel laaghartig” dat de Leeuwarder het slachtoffer van achteren tegen het hoofd had geslagen.

„Dat moet tot uitdrukking komen in de straf”, zei de officier. Hij eiste een werkstraf van 60 uur. De rechter oordeelde dat er sprake was geweest van een „gewone” mishandeling en maakte er een boete van 750 euro van. Dat de Leeuwarder een blanco strafblad had liet de rechter meewegen in haar beslissing. Het slachtoffer gaf op de zitting aan dat hij van plan is de schade via een civiele procedure op de verdachte te verhalen.

Nieuws

menu