Leeuwarder (41) vrijgesproken van helen gestolen boten: 'Ik ben misschien naïef geweest'

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 41-jarige inwoner van Leeuwarden is woensdag vrijgesproken van heling van een drietal boten. De man had de boten in september vorig jaar gekocht van de ex-vriendin van de eigenaar.
Lees meer over
Leeuwarden

De Leeuwarder had niet in gaten dat hij betrokken was bij een zwendel: de vrouw die de boten aan hem had verkocht, was de ex-vriendin van de eigenaar. De Leeuwarder had de boten voor 5000 euro gekocht. Hij had bij de havenmeester van de jachthaven in Leeuwarden nog navraag gedaan en alles leek te kloppen. „Ik ging er vanuit dat het wel goed zat”, aldus de verdachte.

De ex-vriendin had gezegd dat de eigenaar een hersenbloeding had gehad en dat hij sindsdien een kasplantje was. Later bleek dat de man kerngezond was. „Ik ben misschien naïef geweest, maar als ik de boten had willen stelen, had ik er zeker geen paar duizend euro voor betaald”, aldus de Leeuwarder. De politie had de waarde van de boten geschat op 12.000 tot 13.000 euro.

De boten waren volgens de verdachte niet meer waard dan wat hij ervoor had betaald: ze zouden achterstallig onderhoud hebben, eentje moest zelfs een nieuwe motor hebben. Advocaat Klaas Wielenga stelde dat de ex-vriendin bekendstond als een drugsgebruiker. „Ze had geld nodig”. Wielenga noemde haar verklaring onbetrouwbaar.

De rechter was het met de raadsman eens. Volgens Bunk bleek uit niets dat de Leeuwarder verkeerde bedoelingen heeft gehad. „U dacht een goede slag te slaan en hebt het in alle openheid gedaan”. De rechter sprak de verdachte vrij. De ex-vriendin is eerder door de rechter wegens diefstal van de boten veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur.

Nieuws

menu