Man (31) in de clinch met handhavers: 'Er zit maar een ding op, ik moet weg uit Leeuwarden'

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 31-jarige Leeuwarder en de plaatselijke boa’s zullen nooit vrienden worden. Eind augustus kwam de Leeuwarder binnen drie dagen tot twee keer toe in aanvaring met boa’s. Hij kreeg in totaal twee maanden cel opgelegd.
Lees meer over
Leeuwarden

De Leeuwarder maakt er een gewoonte van om zijn twee herders niet aan te lijnen. En dat is verboden, zo staat in de APV (algemene plaatselijke verordening) van de gemeente Leeuwarden. De boa’s zijn er om de APV te handhaven.

Bij de eerste confrontatie met de boa’s liep de man nabij de spoorwegovergang bij de Schrans, zijn honden liepen los. Zodra hij de boa’s in het vizier kreeg, maakte hij met zijn hand tot drie keer toe een schietgebaar in hun richting. Dat deed hij nog een keer toen de boa’s de auto hadden gekeerd. Daarmee maakte hij zich schuldig aan bedreiging.

‘Ik was aan de schijterij’

Een dag later had de man zijn behoefte gedaan in een portiek aan het Oranjewaltje. Zijn ontlasting had hij vervolgens op de vloer en op een muur gesmeerd. „Ik was aan de schijterij”, zei de Leeuwarder maandag tegen rechter Kees Post. Hij voegde eraan toe dat hij „smoorbezopen” was en van plan was geweest om de boel zelf op te ruimen.

Weer een dag later zagen handhavers de man opnieuw met zijn honden lopen en opnieuw waren de herders niet aangelijnd. „Waarom doet u dat toch?”, vroeg Post. Volgens de Leeuwarder zijn de honden goed getraind, eentje is zelfs politiehond geweest, en het zou eerder gevaar opleveren als hij ze wel aan zou lijnen. Toen hij werd aangehouden had hij de boa’s uitgescholden voor „kutmongolen” en „teringmongolen”.

Ook had hij een boa tegen de schouder geslagen, had hij gespuugd en zou hij een van zijn honden hebben opgehitst tegen de boa’s. Van dat laatste vond de rechter dat het niet kon worden bewezen. De Leeuwarder liep in een proeftijd, er hingen hem zes maanden voorwaardelijke celstraf boven het hoofd. Post bepaalde dat hij een maand uit moet zitten. Voor de andere feiten kreeg de Leeuwarder vier weken cel. Zelf zag hij maar een oplossing om nieuwe confrontaties tussen hem en de handhavers te voorkomen: „Er zit maar een ding op, ik moet weg uit Leeuwarden”.

Nieuws

menu