Leeuwarden ziet voorlopig af van verhuurdersvergunning

De Vlietzone.

De Vlietzone. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De gemeente Leeuwarden ziet voorlopig af van de invoering van een verhuurdersvergunning. De resultaten van proeven met zo’n vergunning elders in het land laten te weinig resultaat zien.
Lees meer over
Leeuwarden

Een verhuurdersvergunning zou de gemeente meer mogelijkheden moeten bieden om slechte huurbazen aan te pakken. Tenminste dat is het idee achter zo’n vergunning waarmee in Groningen en Schiedam wordt geëxperimenteerd.

Haalbaarheid

Nadat de problemen in de Vlietzone aan het licht kwamen, vroeg de gemeenteraad om onderzoek naar de haalbaarheid van zo’n vergunningsysteem. Maar volgens wethouder Hein de Haan zijn de resultaten in Groningen en Schiedam nog niet van dien aard dat hij er in Leeuwarden mee aan de slag wil. ,,Groningen heeft duizenden vergunningen afgegeven maar nog niet een keer gehandhaafd op overtredingen. Ook zijn er nog geen juridische procedures op basis van zo’n vergunning gestart.”

Omdat het invoeren en handhaven van zo’n vergunning veel mankracht vereist, ziet De Haan er voorlopig van af. ,,Wel blijven we het volgen.”

Misstanden huurmarkt

Vorige week maakte de gemeente Leeuwarden wel een andere maatregel bekend die misstanden op de huurmarkt moet voorkomen. Zo is het nu niet meer zomaar mogelijk om woningen te splitsen in meerdere (kleine) appartementen zonder toestemming van de gemeente.