Leeuwarden zegt nee tegen geitenhouderij Reduzum

  20080803

20080803 Foto archief LC

Burgemeester en wethouders van Leeuwarden geven geen toestemming voor een nieuwe grootschalige geitenhouderij in Reduzum.
Lees meer over
Leeuwarden

Boonstra Agro in Reduzum had een aanvraag ingediend om het melkveebedrijf met circa 500 koeien om te zetten in een bedrijf met ruim 2800 melkgeiten. Het Leeuwarder collega wil echter geen medewerking verlenen, zo antwoordt het op vragen van FNP, GL en de PvdD.

B en w volgen het advies van het RIVM en de GGD om geen nieuwe geitenhouderijen toe staan in een straal van 2 kilometer tot woningen. De afstand tussen het veehouderijbedrijf van de Boonstras en Reduzum is circa tweehonderd meter.

De familie Boonstra betreurt het besluit van het college, maar gaat dit niet aanvechten. ,,We zullen ons beraden op de nieuwe situatie.”

Het bestemmingsplan kent geen verbod op geitenhouderijen, maar volgens wethouder Hein de Haan heeft de gemeente wel de ‘afwegingsruimte’ om op basis van milieuregels nee te zeggen.

In Reduzum leidde het plan tot discussie. Sommige omwonenden maakten zich zorgen over het risico op longziekten naar aanleiding van de problemen in Brabant. In de toekomst wil Leeuwarden grote geitenhouderijen in het gebied helemaal verbieden. Dit staat in het concept voor het nieuwe omgevingsplan voor de omgeving van Reduzum.