Leeuwarden wil meewerken aan een asielzoekerscentrum in de gemeente

Kinderen in het azc van Drachten. Foto: Jilmer Postma

Leeuwarden wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) helpen bij een onderzoek naar een geschikte locatie voor de opvang van asielzoekers in de gemeente. Het college van b. en w. vraagt hierover de mening van de raad, in 2021 volgt een definitief besluit.
Lees meer over
Leeuwarden

Het zou gaan om een regionale opvanglocatie met 350 tot 450 opvangplekken, waarvan 250 voor statushouders of evident kansrijke asielzoekers zijn. Het niet gebruikte deel van de locatie kan dan eventueel ingezet worden voor andere woningzoekenden, zoals studenten of arbeidsmigranten.

Het COA wil het azc voor minimaal vijf jaar in gebruik nemen, bij voorkeur in de stad Leeuwarden. Het kan daarbij gaan om nieuwbouw of om een bestaand gebouw. Een concrete plek is nu nog niet in beeld, eerst moet de gemeenteraad zich over het voornemen buigen.

Er zijn wel vaste criteria van het COA, zoals een grootte van maximaal 500 plekken en een bepaalde afstand tot een winkelcentrum en openbaar vervoer. Het college vindt het daarnaast belangrijk dat de nieuwe opvanglocatie goed inpasbaar is in de wijk, ook wil de gemeente kijken of het azc „een sociale of ruimtelijke impuls kan geven aan de aan de omringende wijk”. Ook moet de veiligheid van de opvanglocatie en de omgeving gegarandeerd kunnen worden.

Op dit moment zijn er in Friesland azc’s in Sneek, Balk, Drachten, Burgum en Sint Annaparochie. Leeuwarden had in 2015 een noodopvang voor asielzoekers, ook werd in maart van dit jaar het hele WTC klaargemaakt voor de noodopvang van asielzoekers, maar dat ging op het laatste moment niet door.

Nieuws

menu