Kapaanvraag voor 50 'zwakke' populieren langs Rengerslaan: Leeuwarden wil er 66 iepen voor terugplanten

De met kap bedreigde populieren langs de Leeuwarder Rengerslaan. Foto LC/Erwin Boers

De gemeente Leeuwarden heeft een kapaanvraag ingediend voor vijftig populieren langs de Rengerslaan. Ze wil er 66 iepen voor terugplanten
Lees meer over
Leeuwarden

Het gaat om de bomen aan de oostzijde van de weg. Ze staan langs het fietspad tussen De Hofwijck en de brug over de Oude Meer bij NHL/Stenden. Het pad is aan vernieuwing toe en heeft veel schade van ,,wortelopdruk’’, zo schrijft de gemeente in haar aanvraag. De bestaande populieren (ook wel grauwe abelen genoemd) zouden ,,in slechte conditie’’ zijn.

Volgens Akkie Feenstra van de gemeente zijn deze bomen gesnoeid. ,,Hierbij kwam heel veel hout vrij.’’ De gemeente ziet hierin een signaal dat ze niet gezond zijn. Vervanging acht zij verstandiger, ook ter bescherming van het fietspad.

Ziektebestendig

Volgens de kapaanvraag ,,wordt dit moment aangegrepen om een nieuwe toekomstbestendige laanstructuur op te zetten’’. Er worden 66 nieuwe iepen (olmen) van het type New Horizon geplant. Deze zijn goed bestand tegen de iepziekte.

Op de bijgevoegde kaart zijn ook enkele bomen aangekruist aan de westzijde in de bocht ter hoogte van het Notizhotel. Verdere toelichting kan de gemeente niet geven, want de betreffende boomdeskundige is nog op vakantie. In kringen van boomliefhebbers is bezorgd gereageerd op de kapaanvraag. In 1984 zijn veel populieren aangeplant in dit gebied.

Nieuws

menu