Leeuwarden verbiedt groep 8 extra les tijdens lockdown

FOTO ANP

De gemeente Leeuwarden heeft dit weekeinde een stokje gestoken voor het op school lesgeven aan de complete groep 8 van IKC Teresa.
Lees meer over
Leeuwarden

De school wilde vanaf vandaag de leerlingen van groep ‘coronaproof’ op school laten komen, om toetsen af te kunnen nemen die van belang zijn voor het schooladvies. Juristen van de gemeente gingen hier niet mee akkoord.

Philip Messak, voorzitter van het college van bestuur van scholenkoepel BMS (Bisschop Möller Stichting) heeft gemengde gevoelens bij het besluit. ,,In het gebouw van IKC Teresa bieden wij dagelijks noodopvang aan 75 kinderen. Dat mag wel, maar een week lesgeven aan circa twintig kinderen uit groep 8 mag nu niet.’’

De school heeft de afgelopen dagen contact gehad met de gemeente en de PO Raad, de brancheorganisatie voor het primair onderwijs. ,,Daaruit blijkt dat scholen groep 8 niet collectief als ‘kwetsbaar’ mogen aanmerken’’, zegt Messak.

Achterstanden

Doordat de leerlingen uit groep 8 vanwege coronamaatregelen nu al sinds 16 december zijn aangewezen op online onderwijs (en dat zeker tot 8 februari blijven), neemt het risico op onderwijsachterstanden toe. Vooral ook omdat deze kinderen vorig jaar in groep 7 ook al acht weken thuis hebben gezeten. IKC Teresa wilde de leerlingen daarom een week op school hebben om toetsen af te nemen en te voorkomen dat leerachterstanden verder oplopen.

De gemeente Leeuwarden kreeg lucht van het plan doordat ongeruste ouders van groep 7 zich melden, zegt woordvoerster Marianne Reitsma. ,,Juristen hebben ernaar gekeken en overlegd met het schoolbestuur. Het collectief aanmerken van leerlingen als kwetsbaar is niet de bedoeling.’’

Meer kinderen naar school laten komen leidt tot meer vervoersbewegingen en tot meer besmettingsrisico’s, aldus de gemeente.

Heropening

Dat in aandachtswijken in Leeuwarden diverse scholen groep 8 wel collectief als kwetsbaar aanmerken en alle leerlingen dagelijks naar school laten komen, is volgens de gemeente een ander verhaal. ,,Het kan zijn dat daar inderdaad alle leerlingen kwetsbaar zijn’’, zegt Reitsma.

Het besluit van de gemeente komt terwijl in het hele land steeds meer deskundigen pleiten voor snelle heropening van de basisscholen. De schade die kinderen oplopen door deze tweede schoolsluiting wordt te groot, zeggen zij, zowel op het gebied van leerprestaties als in sociaal opzicht.

Friese scholieren uit groep 8 hebben vorig jaar, als gevolg van de coronamaatregelen in de eerste lockdown, een lager schooladvies gekregen dan viel te verwachten.

Nieuws

Meest gelezen