Leeuwarden strijdt door voor festivals in Groene Ster

Psy-Fi in 2017. FOTO ARCHIEF LC/MARCEL VAN KAMMEN

De gemeente Leeuwarden wil doorgaan met festivals in de Groene Ster. Dat bleek woensdag tijdens een zitting voor de Haagse Raad van State.
Lees meer over
Leeuwarden

Zowel de gemeente Leeuwarden als de stichting Groene Ster Duurzaam van Theo van Gelder ging hier in hoger beroep tegen twee uitspraken van de rechtbank in Groningen over de festivals Welcome to the Village en Psy-Fi.

Die uitspraken waren desastreus voor de gemeente; de rechtbank draaide de verleende geluidontheffingen terug. De festivals zijn in 2019 doorgegaan. De gemeente wil de rechterlijke uitspraken nu van tafel hebben in verband met toekomstige vergunningen.

In een technische zitting die uren duurde, legde de gemeente aan de Raad van State uit dat de wettelijke geluidnormen kunnen worden nageleefd. De gemeenteraad heeft een bestemmingsplan in voorbereiding om het festivalterrein planologisch dicht te timmeren.

'Het gebied is er gewoon niet geschikt voor'

Voor Groene Ster Duurzaam zagen de rechterlijke uitspraken er beter uit. Van Gelder: ,,We zijn het met 80 procent van de uitspraken eens. Maar wij willen dat de festivals stoppen. Veertig gezinnen liggen ’s nachts wakker.’’ De stichting blijft mordicus tegen. Ook al lukt het de gemeente met kunstgrepen het geluid binnen de wettelijk perken te houden, dan nog heeft de natuur teveel te lijden van muziekfestivals in de Groene Ster, stelde Van Gelder. ,,Het gebied is er gewoon niet geschikt voor.’’

Volgens de tegenstanders komt uit de hoek van de MER-commissie (milieueffectrapportage) al veel kritiek. De gemeente bestrijdt dit. ,,Ze zijn met ons het gebied in gelopen en hebben aanwijzingen gegeven’’, zei een woordvoerder. Een oordeel van de MER-commissie is er nog lang niet. De uitspraak van de Raad van State volgt over zes tot twaalf weken.

Nieuws

Meest gelezen