Leeuwarden schrapt festivals in 2020: te weinig politie

Broederliefde op Promised Land afgelopen jaar. Foto: Jacob van Essen

Promised Land, Brak in het Park, de Oktoberfesten op het Oldehoofsterkerkhof en Zaailand en de buiteneditie van Tuinfeest in de Prinsentuin zijn geschrapt van de evenementenkalender. Dit heeft burgemeester Sybrand Buma bekend gemaakt.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Het is van het grootste belang dat de politie in de wijken is’’, zegt Buma. De politie moet het volgend jaar met minder mensen doen, terwijl ze steeds meer moeite heeft om de normale aangiften te verwerken, aldus de burgemeester.

Ook de aanpak van ondermijning vergt meer aandacht. Ondertussen wordt de politie echter gedwongen om ook steeds meer mankracht in te zetten voor demonstraties en landelijke gebeurtenissen. ,,Daarom moeten we keuzes maken’’, stelt Buma.

,,We hebben voor volgend jaar 143 evenementen op onze lijst staan die gewoon door kunnen gaan’’, aldus de burgemeester. Op een aantal drukke momenten komt de politie echter personeel te kort. Evenementen met landelijke uitstraling krijgen dan voorrang.

De landelijke Roze Zaterdag, gecombineerd met een aantal andere evenementen op 20 en 21 juni gaat wel door, maar het gelijktijdige festival Promised Land sneuvelt dan.

Iets soortgelijks gebeurt met Brak in het Park en het Tuinparkfestival. Of de Oktoberfesten definitief niet door kunnen gaan, hangt nog af van een landelijke klimaatconferentie, die in oktober mogelijk naar Nederland komt. In dat geval worden Friese agenten naar de Randstad gestuurd.

Ook de organisatoren van de twee Elfstedenzwemtochten (Maarten van der Weijden en Stefan van der Pal) lopen risico. Hun tochten zijn niet aangemeld voor de Leeuwarder Evenementenagenda, terwijl er politie-inzet voor nodig kan zijn.

Ook de inzet van Friese agenten bij andere grote evenementen in het land ligt ten grondslag aan het besluit. Zo vindt dit voorjaar het Eurovisie Songfestival plaats, is Nederland gastheer tijdens een aantal EK-wedstrijden en vindt er in Zandvoort ook nog de Formule 1 plaats. Daarvoor wordt er ook op een beroep gedaan op Friese agenten.

Lees ook | Criminelen meer ruimte dankzij Sint en Maarten

Volgens Buma speelt de inzet van agenten bij het toegenomen aantal demonstraties ook nog een rol in het besluit dat de gemeente in overleg met de politie heeft genomen.

Organisator Kootstra: ‘Dit is wel een domino-effect’

Wiebe Kootstra is organisator van drie van de geschrapte evenementen. Promised Land, het Oktoberfest op het Oldehoofsterkerkhof en Brak in het Park zijn initiatieven van Kootstra en zijn collega’s Bobby Veenstra en Olaf Hansson. ,,Dit is wel een domino-effect. Drie van de vijf evenementen die wij doen zijn geschrapt.”

Drie weken geleden werd Kootstra op de hoogte gesteld van de problemen met de politie inzet en de evenementen, tijdens een avond over het Leeuwarder evenementenbeleid in Neushoorn. ,,Dat was wel een beetje dubbel. Enerzijds ben je blij dat Leeuwarden een avond organiseert om een visie op evenementen te maken, en dan krijg je dit te horen.”

Voor Promised Land - dat in juni plaats zou vinden - waren de eerste contacten met artiesten al gelegd. ,,We hadden opties, op Snelle bijvoorbeeld. Ja dat houdt nu op.”

Kootstra heeft alleen te horen gekregen dat er te weinig politie is in verband met de inzet van Friese agenten bij evenementen elders in het land. Dat er ook een keuze is gemaakt om agenten meer in de wijken in te zetten, is hem daarbij niet verteld. De gemeente voert dat zelf wel als reden aan. Het verbaast hem dat er, bij zijn weten, in Groningen geen festivals zijn geschrapt. ,,Terwijl Groningen toch onder hetzelfde politiekorps valt als Leeuwarden.”

Nieuws

menu