Leeuwarden opent eerste Nederlandse witte anjerperkje voor veteranen

Wie vanaf het Hoeksterend naar de Vlietsterbrug fietst, ziet sinds deze week een kleurig bloemenplantsoen vlakbij de historische Prins Frederikkazerne. Het is een eerbetoon aan militairen.

FOTO

FOTO LC/ERWIN BOERS

Er staan veel witte anjers, een bloemensoort die eigenlijk nooit voorkomt in gemeentelijke perkjes. Hiermee wil Leeuwarden erkenning en waardering tonen voor veteranen: militairen die door de jaren in vele gebieden gevaarlijk werk hebben verricht, van Indië tot Libanon en Bosnië.

,,Wij zijn hier heel blij mee'', zegt Jaap-Willem Kleijwegt van het Nationaal Comité Veteranendag. ,,We hebben gemeenten twee jaar geleden gevraagd om perkjes met witte anjers in te richten. Maar eerlijk gezegd wisten we niet precies hoe. Anjers koop je bij de bloemenzaak, maar kun je ze ook buiten zaaien of planten?''

Zonder verwarming opgekweekt

Ja, dat laatste blijkt te kunnen: zelf mocht hij donderdag samen met burgemeester Ferd Crone enkele anjers planten in het nieuwe perk. Ook voor Leeuwarden is het een experiment, zegt Chantal de Jongh van de gemeente. De anjers zijn besteld bij een kwekerij die ze zonder verwarming heeft opgekweekt, zodat ze hopelijk bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat.

Omdat niemand weet hoe de anjers zich in het nieuwe bloemperk houden, heeft de gemeente een kleurige variatie van andere bloemensoorten toegevoegd, bijvoorbeeld enkele salvia-soorten. Mochten de anjers het hier niet bolwerken, dan blijft het gebiedje op de Amelandsdwinger dus hoe dan ook een mooi bloemperk.

Voorbeeld volgen

,,Het zou mooi zijn als er nog een bordje bij komt'', zegt Kleijwegt. Andere gemeenten volgen het Leeuwarder voorbeeld binnenkort, bijvoorbeeld Harlingen, Groningen en Amsterdam. Witte anjers gelden al sinds de Tweede Wereldoorlog als symbool van vaderlandsliefde.

Leeuwarden experimenteert al langere tijd met nieuwe soorten sierperken, bijvoorbeeld rond de spoorwegovergang op de Schrans en voor het Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg. Afgelopen winter groeiden daar grote, sierlijke koolplanten. Die deden het zo goed dat ze uiteindelijk als smakelijke groente aan de Voedselbank zijn geschonken.

Lees ook: Witte Anjer-perkje voor Leeuwarden om veteranen te eren

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden