Leeuwarden koopt een scanauto die een snellere parkeercontrole mogelijk moet maken

Ter illustratie. FOTO PIXABAY

De gemeente Leeuwarden koopt binnenkort een scanauto waarmee parkeerwachten hun werk veel sneller kunnen uitvoeren.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Parkeercontrole wordt op dit moment nog te voet uitgevoerd’’, meldt Tjalling Landman van de gemeente. De scanauto wordt straks gebruikt als hulpmiddel. Het apparaat attendeert de beambten op mogelijk fout geparkeerde auto’s, als zij door de stad rijden.

Parkeerkaartjes zijn voortaan gekoppeld aan een kenteken. De scanauto wordt ook ingezet in de blauwe zones, die vooral in de wijken rond de binnenstad zijn te vinden.

,,De scanunit op het dak van de scanwagen stuurt de gescande kentekens en benodigde gegevens naar het softwareprogramma dat beoordeelt of er sprake is van een geldig parkeerrecht’’, meldt Landman.

Zo niet, dan gaat de handhaver erop af om de wagen te controleren. In blauwe zones is dat heel belangrijk, want mensen die niet in zo’n wijk wonen, maken vaak gebruik van een parkeerschijf.

In de toekomst zou de gemeente nog een stap verder kunnen zetten met een nieuw systeem waarbij de beoordeling helemaal op afstand kan worden uitgevoerd in een kantoor. De parkeerwacht hoeft dan alleen nog maar rondjes door de stad te rijden. Alleen bij twijfel neemt hij dan nog een kijkje bij de auto zelf.

Nieuws

menu