Leeuwarden houdt de bierfiets in de gaten na 'waarneming' op straatfestival

Een bierfiets in het centrum van Amsterdan - voordat de gemeente de bierfietsen weerde uit de stad

Een bierfiets in het centrum van Amsterdan - voordat de gemeente de bierfietsen weerde uit de stad ANP

De gemeente Leeuwarden houdt ‘de situatie met de bierfiets’ in de stad in de gaten. Tijdens het straatfestival werd een bierfiets in de stad gespot - dat is een soort fiets met biertap waarop een groep mensen bierdrinkend kan rondrijden.
Lees meer over
Leeuwarden

De bierfiets is een fenomeen dat met name in Amsterdam een aantal jaren geleden voor forse overlast zorgde. De gemeenteraad van Amsterdam nam daarom maatregelen en weerde de bierfiets uit het centrum via de Algemene Plaatselijke Verordening.

,,In principe mag je met een bierfiets in Leeuwarden fietsen”, meldt woordvoerder Rob Leemhuis van de gemeente Leeuwarden. De gemeente heeft de bierfiets gezien tijdens het straatfestival, en ook in 2017 en 2019 dook het fenomeen al eens op in de straten van de stad.

Nuchter

Dat je in Leeuwarden op straat - behalve op terrassen - geen alcohol mag drinken, heeft geen invloed op het gebruik van een bierfiets. ,,Natuurlijk moet de bestuurder nuchter zijn en mag er geen overlast worden veroorzaakt. De Alcoholwet is op en in voertuigen niet van toepassing als deze voertuigen ‘als zodanig’ in gebruik zijn. Ook gelden de ‘alcohol op de openbare weg’-verboden uit de APV niet omdat het op een voertuig wordt genuttigd en dat is leidend”, aldus Leemhuis. Pas als er overlast wordt veroorzaakt, kan er worden ingegrepen. ,,We houden de situatie in de gaten.”