Leeuwarden gaat terug naar twaalf coffeeshops nu één vergunning is ingetrokken

Coffeeshop 058: de vergunning van de shop is door de gemeente ingetrokken. FOTO LC

De vergunning van coffeeshop 058 aan de Uniabuurt in Leeuwarden is ingetrokken. Daarmee komt het aantal shops in de stad op twaalf.
Lees meer over
Leeuwarden

Het vernietigen van de vergunning van coffeeshop 058 is definitief, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Over de reden wil de gemeente Leeuwarden niet veel kwijt. ,,Het heeft te maken met het grote politieonderzoek van 11 juni”, is het enige dat de gemeente officieel kwijt wil.

Op 11 juni deed de politie invallen in meerdere panden in het kader van onderzoek naar ondermijning. Acht personen werden aangehouden. Er werd voor rond de 2 miljoen euro aan contanten en spullen in beslag genomen. Maar het onderzoek legde ook een relatie met de handel in drugs. Zo diende een woning aan d’Hondecoeterstraat volgens de politie als ‘stashlocatie’, ofwel opslagplaats, voor een coffeeshop in Leeuwarden. Daar werden 734 joints, 43.800 gram hennep en 4.610 gram hasj in beslag genomen. Volgens de regels mogen coffeeshops in Leeuwarden een maximale handelsvoorraad van 500 gram hebben.

Lees ook: Vier drugspanden die betrokken waren bij het grote witwasonderzoek in Leeuwarden gesloten

Was de gevonden voorraad van coffeeshop 058?

Of de aangetroffen voorraad van coffeeshop 058 was, willen betrokken partijen officieel niet bevestigen. Maar de eigenaar van coffeeshop 058 is wel een van de verdachten in het grote politieonderzoek, melden meerdere bronnen aan de Leeuwarder Courant. En de shop is sinds juni gesloten. Tijdens de actie op 11 juni onderzocht de politie ook coffeeshop 058. De gemeente geeft tevens aan dat het traject waarbij nu de vergunning is ingetrokken, gestart is in juni.

,,Nogmaals, hangende het politieonderzoek beantwoorden wij geen vragen”, herhaalt gemeentewoordvoerder Fijke van Berkom. Tegelijkertijd heeft de gemeente - terwijl het grote politieonderzoek nog loopt - al wel besloten de vergunning definitief in te trekken.

Tot het definitief sluiten van coffeeshop 058 - eerder coffeeshop Afrika - waren er in Leeuwarden dertien verkooplocaties van softdrugs. Twaalf binnen de grachten, een erbuiten aan het Vliet. Vorig jaar stelde de gemeente nieuw beleid vast voor de shops. Het gebied waarin ze zich mogen vestigen werd uitgebreid.

Tegelijkertijd stelde de raad vast dat twaalf coffeeshops het maximum zou moeten zijn in Leeuwarden. Nu de vergunning van coffeeshop 058 is ingetrokken is dat aantal behaald. Op het moment dat een van de overgebleven shophouders wil stoppen, kan een nieuwe ondernemer die zaak en vergunning overnemen - mits die ondernemer aan de voorwaarden van de gemeente voldoet.

Nieuws

Meest gelezen