Leeuwarden en Drachten in top 10 van zwaarst getroffen winkelgebieden door corona

De Nieuwestad in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Drachten en Leeuwarden staan in de top 10 van winkelgebieden die het meest getroffen zijn door de coronacrisis. Dat meldt onderzoeksbureau Locatus na een beoordeling van bijna 2500 winkelgebieden in Nederland.
Lees meer over
Leeuwarden
Smallingerland

Andere getroffen winkelgebieden zijn Maastricht, Zwolle, Enschede, Arnhem, ’s Hertogenbosch, Tilburg, Roermond en Goes.

Locatus concludeert dat de middelgrote binnensteden zwaarder getroffen zijn door corona. Het zijn steden waar normaal gesproken relatief veel toeristen op afkomen en die een groot regionaal verzorgingsgebied kennen, met daardoor ook flink wat bezoek van buiten. De steden kennen een flink aanbod van horeca en mode (kleding en schoenen), branches die het extra moeilijk hebben door corona.

Maar ook kantoorpersoneel dat nu thuis zit en normaal gesproken tussen de middag of na kantoortijd een rondje door de stad maakte heeft invloed, net als het aantal coronagevallen in een bepaald gebied. Dit zie je vooral in het zuiden van het land terug, waar mensen door het hogere aantal coronabesmettingen voorzichtiger is.

Daarnaast zien de onderzoekers in steden die normaal gesproken veel met het openbaar vervoer bezocht werden en minder goed bereikbaar zijn met de auto de bezoekersaantallen teruglopen. Maar ook problemen die voor corona al speelden, zoals veel leegstand en meer aankopen via internet, hebben - juist tijdens corona - nog meer invloed gekregen op de bezoekersaantallen.

Versoepeling

De gevolgen lieten zich het meest voelen in de periode maart tot juni. Na de lockdown trok het bezoek aan, om in augustus weer te dalen. In september lijkt het weer aan te trekken.

Van de onderzochte winkelgebieden liggen de bezoekersaantallen inmiddels gemiddeld op 50 procent van voor de coronacrisis, zo concluderen de onderzoekers.

Woonboulevards en winkelcentra voor de dagelijkse boodschappen profiteerden juist van de coronaperiode en hadden het veel drukker.

Nieuws

menu