Leeuwarden dient plan voor aardgasvrije proeftuin in bij het Rijk

Aardgas Foto: Koen Suyk

Het college van b. en w. van de gemeente Leeuwarden heeft dinsdag de aanvraag voor het programma aardgasvrije wijken voor de Oranjewijk en Tulpenburg ingediend bij het Rijk. In de aanvraag staat hoe de beide buurten tussen 2020 en 2028 aardgasvrij kunnen worden.
Lees meer over
Leeuwarden

Het Rijk kan jaarlijks 100 miljoen euro aan subsidie geven aan projecten om wijken en dorpen aardgasvrij te maken. Ieder jaar worden 25 wijken of dorpen hiervoor uitgekozen.

In de aanvraag staat hoe de warmte voor de woningen in Tulpenburg en de Oranjewijk gewonnen moet worden uit het water in het Nieuwe Kanaal. Wanneer het ingediende project door het Rijk wordt uitverkozen zal de verdere uitwerking van het plan volgen, zo stelt de gemeente.

Wanneer het project inderdaad wordt uitgekozen, betekent dit dat de wijken een zogenoemde proeftuin zijn. Ervaringen die hier worden opgedaan worden in een landelijk Kennis- en Leerprogramma samengevoegd. Zo kunnen andere wijken het plan, mocht het een succes zijn, kopiëren naar hun wijk of dorp.

De selectie zal naar verwachting eind juli 2020 bekend gemaakt worden.

Nieuws

menu