Lederhosen, een apenpak of een masker, Feestkleding Grou sluit en verkoopt alle 15.000 pakken: 'It slagget gewoan net mear'

Het hele jaar door wordt feestkleding gehuurd – er is altijd wel ergens een discofeest. In een normaal jaar. Maar 2020 is geen normaal jaar. Daarom sluit Feestkleding Grou en zijn alle 15.000 pakken, liefst als een grote partij, te koop.

Xiao ping en Mia Limei kijken in de spiegel naar hun outfits.

Xiao ping en Mia Limei kijken in de spiegel naar hun outfits. FOTO NIELS DE VRIES

Weer telefoon. ,,Feestkleding Grou, met Femke’’, zegt Femke van Heijnsbergen (41). En na even luisteren: ,,Nee helaas. We verhúren alleen feestkleding, we verkopen niet. Maar straks wel, want we houden ermee op. Dan gaan we alles verkopen.’’

We zitten in een grote loods in hartje Grou. Hierbinnen is het een duizelingwekkende, bonte kleurexplosie. Tot diep achterin hangen de glitterende blokhaklaarzen, nonnenpakken, trouwjurken, apen, Vikingen, beren, heksen, engelen, lederhosen, fanfare-uniformen, hippieshirts. Hoog tegen de wanden staan koppen met pruiken, en maskers. Trump, met gouden haar, kijkt met lege ogen op ons neer. Net als Prince, Schwarzenegger, Buurman en Buurman, Fred en Wilma Flintstone, Laurel, Hardy, Willem-Alexander.

Femke van Heijnsbergen wordt er niet anders van. Vijfenhalf jaar geleden nam ze de kostuums over van haar tante, die de befaamde kostuumverhuur Kas had in Sint Jacobiparochie. In die tijd waren er veel meer kostuumverhuurders, maar het verschijnsel lijkt te verdwijnen. ,,Ynternet’’, zegt Van Heijnsbergen. ,,Dat hat echt neidielen foar ús hân, dat en de goedkeape ferklaaipakjes fan de Action en sa. Allegear flutmateriaal. Mar as je by ús hiere moatte foar 20 euro en je kin keapje for 10 euro, dan dogge in protte minsken dat.’’

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Eigen baas

Wat iemand bezielt om in de kostuumverhuur te gaan? Van Heijnsbergen wilde altijd eigen baas zijn. Voor ze dit deed, stond ze op beurzen met een Piaggio koffiebar – zo’n klein formaat foodtruck. Leuk, maar ,,elk wykein wie ik fuort’’. Het bedrijf van haar tante had ze altijd al leuk gevonden. Maar dan niet in Sint Jacobiparochie, maar in het midden van de provincie, in Grou dus, niet ver van Wergea, waar ze vandaan komt.

De winkelbel rinkelt. Iemand met kleding die versteld moet worden. Een knoop, een rits en de bies van deze leren tas, kan dat?

,,Ik bin sels hielendal net in naaister’’, vertelt ze even later. Daarvoor heeft ze Joke. ,,Dy is superhandich.’’ In een afgezonderde ruimte doet ze verstelwerk en onderhoudt ze de kostuums. Want daar is vaak genoeg wat mee als ze terugkomen, een ongelukje bij het verkleden is snel gebeurd.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Verhuur gaat in een normaal jaar altijd door

Wie dacht dat de verhuur van Sinterklaaspakken de grootste drukte is in deze branche heeft het mis. Die pakken – er zijn er 35 – liggen nog in de opslag. November en december zijn wel de topmaanden, met Dickensfestivals, Halloween en veel gala’s, maar de verhuur gaat in een normaal jaar altijd door. Altijd wel ergens een disco-themafeest of een groep die Peaky Blinders -kleren wil.

Weer de winkelbel. ,,Hoi Maartje’’, zegt Van Heijnsbergen. Het is Maartje Bloemhof, directeur van obs De Twa Fisken. ,,It is berneboekewike’’, legt ze uit. ,,Ik sil tongersdei foarlêze.’’ Ze vertrekt even later met een hofdamesjurk met bijpassende hoofdtooi. Voor een collega, die als iemand uit de oertijd verkleed wil gaan, neemt ze een plastic knuppel mee. ,,Moatst wol oppasse dat de bern dy net te pakken krije.’’

Waar waren we? In een normaal jaar is er altijd wel kostuumverhuur. Maar 2020 is geen normaal jaar. Eerst was de zaak een tijd helemaal dicht, in het derde kwartaal was er een achteruitgang van 85 procent in inkomsten. Er zijn geen personeelsfeesten, er is weinig vraag naar kleding. Er waren steunpakketten van de overheid (,,dêr wie ik echt bliid mei’’), maar dat wordt ook minder.

Als ze bij wijze van spreken een garantie zou krijgen dat alles in maart voorbij is, dan zou ze mogelijk wel doorgaan. Maar zo’n garantie bestaat voor niemand. Dus na lang denken besloot ze met de feestkledingverhuur te stoppen. ,,It slagget gewoan net mear.’’ De vaste Sint Nicolaashuurders kregen al bericht.

Vandaar dat er nu zo’n 15.000 pakken in de verkoop zijn. Ze hoopt dat het in een keer overgenomen kan worden, en dat ze het niet in de losse verkoop moet doen. Misschien is het eerder, maar op 1 januari is Feestkleding Grou er in elk geval niet meer.


Femke van Heijnsbergen showt verschillende pakken die te huur, en straks te koop, zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Fotoserie
Instagram