Le bistro: de gastronomische en gezellige huiskamer, waar pretenties laag zijn en de kwaliteit vaak hoog is

Overal in de wereld is hij wel te vinden, van de beroemde Alo’s in Buenos Aires tot Bistro K in Helsinki, van Buvette in New York tot – vooruit – de Bistro Boys in Groningen of Bistro Aragosta in Leeuwarden. De bistro, dat gezellige eettentje, waar pretenties laag en de kwaliteit vaak hoog is. Laten we er eens binnenlopen.

Stephane Reynaud in zijn Parijse bistro.

Stephane Reynaud in zijn Parijse bistro. Foto: Jacques Hermes

Lees meer over
Eten en drinken
Leeuwarden

De bistro die we vanavond betreden ligt in de bakermat van het genre, Parijs. Bij Oui-Mon-Général aan de Rue du Général Bertrand in het 7 e arrondissement staat Stéphane Reynaud achter de pannen. Niet zomaar een chef, maar ook vermaard kookboekenschrijver. Zijn nieuwste boek, een dikke pil met de titel Bistrotier (Fontaine, 44,99 euro), is een liefdesverklaring aan de bistro. Reynaud had jaren een restaurant in de Parijse voorstad Montreuil, maar zes jaar geleden besloot hij dat hij wat anders wilde. Hij keerde terug naar zijn geboortedorp Saint-Agrève waar hij zich met een lokale slagerij stortte op het maken van terrines, patés en charcuterie.