Laagfrequent geluid houdt buurman Theehuis in Grou uit slaap

FOTO PIXABAY

,,Ik slaap er slecht van’’, zei een omwonende van het bekende Theehuis aan de Meersweg in Grou dinsdag bij de Raad van State.

De man deed voor de hoogste bestuursrechter zijn beklag over overlast van koel- en warmtepompunits die laag frequent geluid zouden veroorzaken.

Hij wil dat er een akoestisch bouwkundig bureau kijkt naar de elf units die buiten het restaurant staan. Maar volgens de gemeente is er niets aan de hand met het geluid. Gerbrand Osinga, eigenaar van het Theehuis, zei dat hij een geïsoleerd afdakje boven de units heeft laten maken. ,,Maar dan zegt hij weer dat voor het afdakje geen vergunning is verleend. Hij maakt overal bezwaar tegen’’, zei Osinga over zijn buurman. Die zegt op zijn beurt dat het afdakje nooit is onderzocht door een deskundige. ,,Leuk dat ze het proberen maar het is nooit getoetst’’.

Geen aparte normen

Het probleem met laag frequent geluid is dat het niet voor iedereen hoorbaar is. Sommigen zijn er gevoelig voor en krijgen gezondheidsklachten. Er is veel over te doen bij de Raad van State de laatste tijd, bijvoorbeeld in zaken over windmolens. Voor laag frequent geluid bestaan geen aparte normen.

De buurman heeft de Nederlandse Stichting Geluidhinder (NSG) onderzoek laten doen in zijn woning. Het geluid is hoger dan de NSG-hindercurve. Maar deze hindercurve is geen wetgeving.

Aparte vergunning

Het Theehuis brandde in februari 2017 af maar werd herbouwd. In de vergunning die de gemeente verleende voor de herbouw zaten achteraf bezien te weinig koel- en warmte-units. Daar werd in 2018 een aparte vergunning voor verleend. Er kwam ook een schutting bij. Dat vindt de buurman niet in de haak.

Alles had in één vergunning gemoeten zodat de welstandscommissie alles in een keer had kunnen beoordelen, vindt hij. Het bijbouwen van de units buiten het restaurant heeft ook parkeerplaatsen gekost, zegt de buurman. Osinga bestrijdt dat. De gemeente was er niet duidelijk over.

Uitspraak over enkele weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden