Kritiek op en steun voor voorzitter Sinterklaasintocht

Sinterklaas zet voet aan wal in Leeuwarden FOTO ARCHIEF LC

Online werd het voorstel van Cees Anceaux om de intocht in Leeuwarden voortaan zonder Zwarte Piet te doen, soms fel bekritiseerd. Maar er was ook steun voor de voorzitter van de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Er is een maatschappelijke beweging en die zegt: ‘verandering’. Het is heel belangrijk dat de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden (SSIL) meegaat in die beweging. Mensen zijn de polarisatie zat, nu wordt er een richting geboden”, zegt burgemeester Sybrand Buma in reactie op de uitspraak van Cees Anceaux dat wat hem betreft Zwarte Piet verdwijnt bij de intocht in Leeuwarden.

,,Ik ben ervan overtuigd dat de uitspraak van Anceaux de verandering voor de komende intocht makkelijker maakt”, aldus Buma. ,,Want de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet waren in schuttersputjes terechtgekomen. Ik hoop dat we de controverse nu achter ons kunnen laten en dat we toegaan naar een feestje met een iets anders uitziende Piet.”

‘Het is wel een ommezwaai’

,,Bij het LOF zijn er nog geen reacties binnen gekomen van ondernemers die iets vinden van de uitspraken van Anceaux”, zegt Ali de Jong van het Leeuwarder Ondernemers Fonds. De Sinterklaasintocht in Leeuwarden wordt betaald door de ondernemers - via het LOF. ,,We zijn wel benaderd door partijen die vonden dat we stelling in de discussie moesten nemen.”

Ook binnenstadsmanager Hayo Galema heeft nog weinig signalen van ondernemers opgevangen over het voorstel van Anceaux. ,,Het is wel een ommezwaai. Dit najaar praten we over 2021, de prioriteit ligt bij ondernemers op dit moment toch ergens anders.’’

Anceaux informeerde het bestuur van de SSIL dinsdagavond dat hij met de Leeuwarder Courant had gesproken en daarbij gezegd had met een voorstel te komen om de intocht voortaan zonder Zwarte Piet te laten plaatsvinden. ,,We zijn intern naar het voorstel aan het kijken. Ik wil me er nu verder niet in mengen”, zegt bestuurslid Ronald Posthumus in een reactie.

Respect

Het verdwijnen van Zwarte Piet werd druk besproken op social media. Ook al omdat Omrop Fryslân maandag nog meldde dat Zwarte Piet in Leeuwarden voorlopig niet ter discussie zou staan. Tientallen mensen gaven op Facebook aan te willen helpen bij de intocht als Zwarte Piet als figuur zou verdwijnen.

,,Ik zag die oproep om de creativiteit in de stad in te zetten voor een betere oplossing. En ja, dat wil ik graag doen als het een inclusief feest is”, vertelt Grytsje Schaaf uit Leeuwarden. ,,Als je zegt dat je ergens tegen bent en verandering het effect kan hebben dat vrijwilligers afhaken, dan moet je er ook gaan staan. Het liefst met zijn allen, met zijn allen de schouders eronder. Ook met de mensen die moeite hebben met de verandering van Zwarte Piet.”

Rob Kelder van Kick Out Zwarte Piet Leeuwarden was verrast door de mededeling van Anceaux. ,,Ik vind dat hij respect verdient voor deze moedige stap.”

Nieuws

menu