Komst F-35 dwingt tot afsluiting weg Leeuwarden-Stiens (en lagere snelheden)

De nieuwe straaljager die deze maand naar Leeuwarden komt.

De nieuwe straaljager die deze maand naar Leeuwarden komt.

De komst van de nieuwe straaljagers naar de Leeuwarder vliegbasis trekt zoveel nieuwsgierigen dat de provincie ingrijpende verkeersmaatregelen neemt.
Lees meer over
Leeuwarden

De eerste F-35 arriveert naar verwachting op donderdag 31 oktober in de loop van de middag. Gedeputeerde Staten denken ,,dat de aankomst van dit eerste toestel een grote aantrekkingskracht uitoefent op vliegtuigspotters en dagjesmensen.’’

Daarom sluiten zij de hoofdbaan van de weg Leeuwarden-Stiens ,,tussen 13.00 en 16.00 uur in beide richtingen.’’ Alleen lijnbussen mogen er langs. De parallelweg wordt ook afgesloten, behalve voor fietsers en bromfietsers.

Voor auto’s wordt parkeerruimte aangewezen ,,in een weiland langs het Piter Rindertsreedsje 3 in Jelsum’’. Als dit gebied volraakt, mag er alsnog langs de parallelweg Leeuwarden-Stiens geparkeerd worden. De provincie vreest echter dat mensen - zoals gebruikelijk - onmiddellijk langs de parallelweg parkeren en daarom is het nodig deze route eerst volledig af te sluiten.

De hele dag geldt op de hoofdweg een maximumsnelheid van 50. Een deel krijgt 30 als maximumsnelheid. Alles wordt met borden aangegeven.