Er komen 26 mini-appartementen op het Bonifatiusplein in Leeuwarden (en die worden bij uitzondering toegestaan)

De bouw van 26 mini-appartementen op het Leeuwarder Bonifatiusplein heeft zoveel voordelen dat wethouder Hein de Haan ze als uitzondering op de regel wil toestaan.

Impressie van het vernieuwde Bonifatiusplein met appartementen achter Voorstreek 62.

Impressie van het vernieuwde Bonifatiusplein met appartementen achter Voorstreek 62. Afbeelding Adema Architecten

Dit blijkt uit het definitieve ontwikkelingskader voor het Amelandskwartier bij de Sint-Bonifatiuskerk. Hiertoe behoren ook de nieuwbouwplannen aan de achterzijde van Voorstreek 62 (nu Flitsverkoop, vroeger het Amelandshuis).

B en W zijn positief over de ideeën van de grondeigenaar, die aan de pleinzijde een fors appartementengebouw wil neerzetten. Hierin komen 26 appartementjes van maximaal 50 vierkante meter en verder nog 6 grotere woningen.

Die studio’s voldoen niet aan de gemeentelijke richtlijnen, want die schrijven minimaal 65 vierkante meter voor. ,,Maar als je ruimtelijke kwaliteit bovenaan zet, zijn deze kleine woningen hier hoogwaardiger’’, zegt PvdA-wethouder De Haan.

Door de woningen klein te houden, zijn er namelijk geen lelijke galerijen nodig. Bovendien kunnen er voordeuren aan de pleinkant gemaakt worden. Dit vergroot de levendigheid en sociale controle in het gebied rond de kerk. Tussen het nieuwe pand en de bestaande bebouwing op de Voorstreek komt een binnentuin.

De bewoners van nieuwe woningen krijgen geen recht op een parkeervergunning. B en W willen het gebied namelijk veel groener maken. Van de 60 parkeerplekken blijven er in de toekomst nog zo’n 10 over.

 

Bij deze inperking doet de kerk een flinke duit in het zakje. Zij is namelijk eigenaar van 35 parkeerplaatsen, die straks plaatsmaken voor groen. De zuidoostelijke pastorie wordt verbouwd tot vier woningen en de - nu onzichtbare - pastorietuin krijgt weer een open uitstraling richting het nieuwe groen op het plein.

De eigenaar van Voorstreek 92 (voorheen Tichelaar) heeft een aanvraag ingediend om hier vijf appartementen in te bouwen en onderzoekt met de gemeente de mogelijkheden voor de grond aan de achterkant.

De gemeente kreeg twee brieven van bezorgde omwonenden. Zij vrezen dat de inperking van de parkeerruimte te ver gaat. Nu staan er namelijk vaak twintig auto’s. B en W vinden echter dat veel autobezoekers net zo goed in de nabijgelegen parkeergarage Hoeksterend terecht kunnen.

De gemeenteraad moet het kader nog vaststellen. De uitwerking van de verschillende plannen vergt nog veel tijd en procedures.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden