Kleindochter Betje Cohen gekwetst door verplaatsen beeld van haar oma

Lies Norberhuis vindt dat het beeld van haar grootmoeder Betje Cohen een betere plek verdient dan waar het nu staat. Foto: Jacob Van Essen

,,Ik vind het vreselijk, ik heb het idee dat ze zomaar wat gedaan hebben!” Lies Norberhuis, kleindochter van Betje Cohen, kan er niet over uit wat er met het beeld van Roosje en Betje Cohen gedaan is.
Lees meer over
Leeuwarden

. ,,Ze hebben het nu gewoon op een vluchtheuveltje neergezet, ze zit naar een lantaarnpaal te staren. Het is gewoon weggemoffeld.”

Het bekende beeld van de gezusters Cohen moest wijken voor de herinrichting van de spoorwegovergang bij de Schrans. Via Facebook kwam Lies Norberhuis erachter dat het beeld van de vertrouwde plek weg was. ,,De gemeente heeft geen contact met ons opgenomen. Wel met de kunstenaar heb ik vernomen.”

‘We laten ons niet weer aan de kant zetten’

Ria Pool plaatste een bericht op Facebook nadat het beeld van de oude plek was gehaald. ,,En daar heb ik heel veel reacties op gehad. Kijk, wij zijn allebei Joods en we laten ons niet weer aan de kant zetten. De plek van het beeld is iets om voor te strijden.”

Behalve dat het beeld nu uitkijkt op een lantaarnpaal, is de huidige plek ook gevaarlijk. ,,Als je even stopt om het beeld van dichtbij te bekijken, word je zomaar omver gereden door fietsers of scooters!”, kan Pool haar ergernis niet verbergen.

De gemeente Leeuwarden is op zoek naar een nieuwe plek voor het beeld, kleindochter Lies Norberhuis heeft wel een idee. ,,Het kan wel bij het station of de Sophialaan, bij de oude veemarkt in de buurt. Dat is waar ze vroeger stonden dus dat zou een mooie plek zijn.”

Nieuwe vriendschap

Wat het rumoer rond het beeld in ieder geval heeft opgeleverd is een nieuwe vriendschap. Want Norberhuis en Pool kenden elkaar niet tot het beeld verplaatst werd. ,,Via Facebook zijn we elkaar tegen gekomen nadat ik het bericht had geplaatste”, vertel Pool. ,,En het voelt nu alsof we zussen zijn, zo raar.” Norberhuis knikt. ,,Zo heb je er ineens ‘familie’ bij.”

Nieuws

menu