Kan deze elektronische neus corona ruiken? In het MCL testen ze het

Longarts dr. Wouter van Geffen van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) test of een elektronische neus (e-nose) kan helpen bij het vaststellen van een coronabesmetting. Kan zo’n neus het virus ‘ruiken’?
Lees meer over
Leeuwarden

MCL-medewerkers die een coronaonderzoek laten doen in de MCL-teststraat kunnen meedoen aan dit wetenschappelijke onderzoek. Deze teststraat is speciaal voor medewerkers met mogelijke coronaklachten, zij kunnen hier een PCR-test krijgen. Nu kunnen ze er dus voor kiezen om naast de gebruikelijke keel- en neusswab zich te laten ‘besnuffelen’ door de e-nose.

Het apparaat ‘ruikt’ op basis van stoffen in de uitademingslucht of een patiënt een bepaalde aandoening heeft. De bedoeling van het onderzoek is dat het apparaat corona leert ruiken. Tijdens het onderzoek moet de proefpersoon een korte periode ademen via een soort elektronische blaastest. De uitslag van de e-nose wordt nog niet gebruikt als diagnose.

De elektronische neus werd in 1999 in eerste instantie ontwikkeld om voedingsmiddelen te beoordelen. Al snel bleek het ook geschikt om stoffen die wijzen op een ziekte te ontdekken.

Als blijkt dat de e-nose corona kan detecteren, is het volgens Van Geffen wellicht minder vaak nodig om te testen met een borsteltje in de keel en neus. Het onderzoek in het MCL maakt deel uit van een landelijke studie onder leiding van het Jeroen Bosch ziekenhuis en het Isala Ziekenhuis.

Nieuws

menu