Hoe vier je de promotie en het kampioensfeest van Cambuur met alle beperkingen die corona met zich meebrengt?

Hoe vier je de promotie en het kampioensfeest van SC Cambuur met alle beperkingen die corona met zich meebrengt? Het is de grote vraag op het stadhuis en bij Cambuur.

De spelers van Cambuur vieren feest na een goal.

De spelers van Cambuur vieren feest na een goal. Foto: Henk Jan Dijks

Dat Cambuur in de komende weken promoveert én kampioen wordt, daar twijfelt niemand meer aan. Als Cambuur vrijdagavond wint van Helmond Sport is promotie zo goed als zeker. En het kampioenschap kan mogelijk de week daarop al worden binnengehaald in de uitwedstrijd tegen Jong AZ. De voorsprong van de Leeuwarders op de nummers 2 en 3 is zo groot dat eigenlijk alleen een ‘Spanje-Malta scenario’ nog kan voorkomen dat Cambuur promoveert en kampioen wordt.

Voor de wat jongere lezers: Nederland zou in 1984 naar het EK in Frankrijk gaan. Tenzij Spanje de laatste wedstrijd tegen Malta met elf doelpunten verschil zou winnen. Onmogelijk dacht iedereen. Waarna Spanje, na een ruststand van 3-1, met 12-1 won.

'Schier onmogelijke opgave'

Op het stadhuis werken ze al weken aan plannen om alles in goede banen te leiden. Want corona of niet: de supporters zullen de promotie en het kampioenschap hoe dan ook vieren. Tegelijkertijd zijn festiviteiten en evenementen verboden. En is er nog steeds een avondklok en mogen er niet meer dan twee mensen in groepsverband bij elkaar zijn.

,,Het is een schier onmogelijk opgave om dat in goede banen te leiden”, zegt Jan Brouwer, directeur van het COV - het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid- en hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen.

,,Je moet nu heel goed communiceren wat de belangen zijn die op het spel staan”, zegt Brouwer doelend op corona. ,,En niet alleen de overheid heeft hier een taak, ook Cambuur zelf heeft een rol te spelen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van stewards rond de laatste wedstrijden. Zeker als supporters op het Cambuurplein bij elkaar komen. Stewards hebben vaak meer invloed op het gedrag van de fans dan de politie. Je ziet dat ook bij demonstraties waar ordehandhavers van de organisatie de demonstranten aanspreken.”

Appèl

Ook kunnen de gemeente en Cambuur zelf een appèl doen op de supporters. ,,En met mensen van wie je weet dat ze zich in het verleden niet altijd goed gedragen hebben, kun je in gesprek gaan. Ze waarschuwen dat ze in de gaten worden gehouden, zoals ook bij oud en nieuw wel wordt gedaan.”

Maar, zo zet Brouwer een kanttekening, spontane feesten waar veel mensen bij elkaar komen, zijn nauwelijks te sturen. Of te voorkomen. ,,Eigenlijk zou je als burgemeester nu een onderscheid moeten maken tussen het handhaven van de coronamaatregelen en voorschriften in de sfeer van openbare orde en veiligheid. Anderhalve meter afstand? Groepsvorming? De avondklok? Als je daar op gaat handhaven bij grote groepen wordt de kans op escalatie alleen maar groter. En om dat te kunnen doen, heb je grote aantallen politie, ME en boa’s nodig, wat ook weer escalerend kan werken.”

Risico

Maar dat zou weer het beeld op kunnen roepen dat in Leeuwarden een feestje wel mogelijk is. En hoe leg je dat uit aan ondernemers die zich wel aan de maatregelen houden? ,,Tsja. Buma loopt een groot risico, eigenlijk kun je het niet goed doen. Ik benijd hem niet. Het is toch een soort ‘op hoop van zegen’.”

De gemeente Leeuwarden heeft de afgelopen weken nog geen antwoord gegeven op de vraag hoe ze met het naderend kampioenschap van Cambuur en de verwachte spontane vieringen wil omgaan. ,,We zijn er druk mee bezig”, aldus een woordvoerder. Woensdag werden er in ieder geval al camera’s opgehangen in het gebied rond het stadion.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Cambuur
Promotie Cambuur