Kamervragen over strijd tegen woningbeleggers in het Noorden

Hein de Haan. FOTO PVDA LEEUWARDEN

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft dinsdag Kamervragen gesteld over het voorstel van Leeuwarder wethouder Hein de Haan om vastgoedbeleggers aan te pakken.
Lees meer over
Leeuwarden

Naast De Haan riep ook wethouder Roeland van der Schaaf van Groningen op om harder in te grijpen bij vastgoedbeleggers.

Lees ook | Leeuwarder wethouder Hein de Haan: ‘Noorden moet samen optrekken tegen woningbeleggers’

Kamerlid Nijboer stelde de schriftelijke vragen aan minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen. Nijboer is benieuwd of de minister net als de PvdA vreest dat de vastgoedbeleggers zorgen voor onbetaalbaar hoge huizenprijzen en torenhoge huren.

In de vragen pleit de PvdA voor een woonplicht, die beleggers kan ontmoedigen en starters juist kan helpen een betaalbaar huis te vinden. De PvdA noemt het een ‘enorm probleem’ en vraagt of de minister bereid is fiscale maatregelen te treffen.

Onvergelijkbare woningmarkten

Hoewel de wethouders vinden dat het Noorden samen op moet trekken tegen de woningbeleggers, is de situatie op de woningmarkt in Groningen en Leeuwarden onvergelijkbaar. In Leeuwarden is geen woningnood en worden huizen in het goedkopere segment vaak opgekocht door vastgoedondernemers.

De huizen worden dan omgebouwd tot studio’s of appartementen of verhuurd aan gezinnen of zorgondernemers. Daardoor kunnen starters in Leeuwarden steeds moeilijker een woning kopen. En veranderen buurten van samenstelling zoals onder meer in de Vlietzone is gebeurd.

In Groningen heerst juist grote schaarste, waardoor bijvoorbeeld mensen die in een stad hard nodig zijn, zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen, geen huis meer kunnen kopen, zo stelde wethouder Van der Schaaf eerder deze week bij EenVandaag .

In oktober zei wethouder De Haan in gesprek met de Leeuwarder Courant nog dat het oplossen van problemen in de Leeuwarder woonwijken vooral een kwestie is van lange adem. Een ‘strijd’ tegen de pandjesbazen werd toen nog niet als optie gezien.

Lees ook LC+ | ‘Een paar jaar stoer doen lost problemen Vlietzone niet op’

Nieuws

menu