Kamervragen over noodopvang in WTC Leeuwarden: 'Hoe kan het dat we mensen op zo’n manier opvangen?'

Een 'slaapvertrek' in de noodopvang in het WTC in Leeuwarden. Bedden zijn gescheiden door wandjes, er is geen deur of plafond in de vertrekken met meerdere bedden.

Kamerlid van GroenLinks Suzanne Kröger gaat Kamervragen stellen over de noodopvang van asielzoekers. Vrijdagochtend bezocht ze de noodopvang in het WTC in Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Hoe kan het dat we mensen op zo’n manier opvangen?” Dat is een van de vragen die Kröger wil stellen aan staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie. Ook wil Kröger weten waarom het kabinet bezuinigingen op de asielketen ter hoogte van meer dan 120 miljoen euro heeft doorgevoerd. ,,Dat was eind vorig jaar, toen al duidelijk was dat het systeem vastliep.”

De crisis in de asielopvang werd deze week op meerdere manieren duidelijk. Het aanmeldcentrum in Ter Apel raakte overvol waardoor mensen in tenten moesten wachten of laat op de avond nog in allerijl naar bijvoorbeeld Heerenveen moesten worden gebracht om te voorkomen dat ze in de open lucht moesten overnachten.

Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, publiceerde maandag een rapport waarin gesteld werd dat de opvang van kinderen in de noodopvang ‘niet aan de minimumeisen voor opvang voldoet’. Een meerderheid van de gemeenteraad in Leeuwarden liet daarop weten dat er geen gezinnen meer in de noodopvang terecht moesten komen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zegt daar niet aan te kunnen voldoen. Het COA zei donderdag zelf al ‘geen noodopvang te willen’ maar ‘met de rug tegen de muur te staan’.

Nieuws

menu