KOZP mag niet demonstreren in centrum van Grou tijdens Sint Piter

KOZP-demonstranten tijdens Sint Piter vorig jaar. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Demonstranten tegen Swarte Pyt zijn zaterdag definitief niet welkom in het dorpshart van Grou tijdens de intocht van Sint Piter. De rechtbank in Groningen ging vrijdagmiddag niet mee met de eis van Kick Out Zwarte Piet (KOZP).
Lees meer over
Leeuwarden

Aanleiding was een kort geding dat was aangespannen tegen de gemeente Leeuwarden, waar Grou toe behoort.

De activisten waren ontevreden over de aangewezen locatie, een weiland aan de andere kant van de Rjochte Grou op zo’n 80 meter van de intocht. Volgens KOZP is dit geen zichtbare of hoorbare plek. Zeker omdat het publiek zich na het aanmeren van Sint Piter snel in optocht verplaatst naar het dorpsplein.

Vorig jaar ging de actiegroep wél akkoord met de locatie aan de overzijde van de Nieuwe Kade. Maar dat was volgens Jerry Afriyie in de hoop om later tot een geschiktere plek te komen. ,,Je schreeuwt daar tegen de wind in”, betoogde de KOZP-voorman, die zaterdag ongeveer 25 betogers verwacht.

Maar de gemeente Leeuwarden voelde niks voor een locatie op bijvoorbeeld vijf parkeervakken tegenover de HEMA in de Hoofdstraat. Dit in verband met de veiligheid: er is veel publiek, te weinig ruimte en een hoop weerstand. Mocht het tot tegendemonstraties komen, zo vreesde de gemeente, dan zitten de betogers in de smalle steegjes met slechte ontsluiting als ratten in de val.

Een poging om tijdens de schorsing tot overeenstemming te komen, leverde niks op. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden, met wie telefonisch contact was gelegd, hield voet bij stuk. Dit tot onbegrip van Afriyie. Volgens hem ontbreekt het de burgemeester simpelweg aan wil. Hij deed nogmaals een beroep op het demonstratierecht. ,,Mensen in Grou mogen dus nooit demonstreren?”

Zijn advocaat, Ivo van der Meer, voegde daaraan toe dat vooralsnog geen sprake is van eventuele blokkeerfriezen of andere dreiging. ,,Kennelijk is Grou niet heel interessant voor tegendemonstranten.” Bovendien: mocht die concrete dreiging er toch zijn, dan moet de gemeente dat volgens hem maar oplossen met politiekracht. ,,Wat mij betreft mag de inspanning van de gemeente wel wat groter.”

Rechter Laura Mulder wees de eis van KOZP uiteindelijk af. Ze ging daarbij af op het politierapport, dat waarschuwt voor de risico’s. ,,Ik acht de motivering van het rapport inzichtelijk.” Het besluit van burgemeester Buma blijft dus staan. ,,Er is geen reden om het besluit onrechtmatig te achten.”

Grou viert traditiegetrouw geen Sinterklaas. In plaats daarvan meert in februari Sint Piter aan, vergezeld door Swarte Pyt. De gemeente Leeuwarden verwacht zaterdag 1000 à 1500 bezoekers.

Lees ook | Grou gelaten over komst Kick Out Swarte Pyt: 'De pietendiscussie speelt hier niet'

Nieuws

Meest gelezen