KOZP: 'Ook grijze piet is racistische karikatuur'

De Grijze Piet. FOTO STICHTING SINTERKLAAS INTOCHT LEEUWARDEN

De oplossing om zwarte pieten in het vervolg grijs te schminken, zoals onder meer het plan is bij de intocht volgend jaar in Leeuwarden, kan niet op goedkeuring van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) rekenen.
Lees meer over
Leeuwarden

Volgens de groep verwijst de oplossing die Leeuwarden samen met een aantal andere sinterklaascomités bedacht net zo goed naar een racistische stereotypering als een volledig zwart geschminkte piet. ,,Vaak behoudt ook de grijze piet rode lippen en een ‘afro’-pruik en past deze variant perfect in het rijtje van de zwarte en bruine pieten’’, schrijft KOZP in een statement.

KOZP vindt de oplossing van de grijze piet halfslachtig en ,,niet een gesprek waard’’. Comintés die voor deze variant kiezen, zouden de klachten rond de zwarte pieten niet serieus nemen, meent de groep. ,,De mogelijkheden die mensen aangrijpen om een racistisch feest in stand te houden zijn gênant en tonen aan dat men het uitbannen van racisme niet serieus neemt.’’

De groep roept gemeenten op om geen subsidie te geven aan intochtcomités die vasthouden aan de grijze pieten. Ook kondigt KOZP nieuwe acties aan bij intochten met grijze pieten.

In de schoorsteenpiet (een piet met roetvegen) ziet KOZP een goed alternatief. ,,Gelukkig zijn er al veel gemeenten die dit jaar de omslag maken naar een racismevrij feest met bijvoorbeeld de schoorsteenpiet. Wij werken graag met intochtcomités en gemeenten samen om een volwassen keus te maken voor een feest waar alle kinderen aan mee kunnen doen.’’

Nieuws

menu