Jurassic Park-taferelen bij AquaZoo in Leeuwarden: 'Ik sta net naar een paar onthoofde dinosaurussen te kijken'

Soms in bouwpakketten, vervoerd in drie vrachtwagens, zijn twintig dinosaurussen aangekomen bij dierentuin AquaZoo in Leeuwarden.

FOTO JEROEN LOOMEIJER

FOTO JEROEN LOOMEIJER

De komende dagen zullen de parkmedewerkers de expositie gaan opbouwen, die tussen 18 september en 31 oktober te zien zal zijn. De dino’s zijn afkomstig van de Brabanthallen, net als AquaZoo onderdeel van Libéma. Ook zijn de dino’s te zien bij andere dierentuinen en vakantieparken van het familiebedrijf.

Woensdag moet alles klaar zijn. Donderdagavond kunnen de jaarkaarthouders zich als eerste vergapen aan onder andere de Plesiosaurus, Triceratops, Tyrannosaurus rex, Velociraptor en de Mosasaurus. ,,Ik sta nu naar een paar onthoofde dino’s te kijken’’, zegt parkmanager Jeroen Loomeijer. ,,We halen ze in delen uit de vrachtwagens. In sommige zitten er wel vijf, maar in deze vrachtwagen maar twee. Dat geeft wel aan hoe groot ze zijn.’’ De Mosasaurus is ongeveer 8,5 meter lang.

Volgens Loomeijer is de expositie een leuke afwisseling voor mensen die vaker komen, zoals jaarkaarthouders. De entreegelden gaan niet omhoog. ,,We wilden weer eens wat anders en hebben er nu al veel lol van gehad. Maar we blijven primair een dierentuin en maken er geen circus van. Het is een leuke manier om het thema ‘dieren’ een andere invulling te geven.’’ Sommige dinosaurussen maken geluid en er worden informatiebordjes bij geplaatst.

De parkmanager verwacht de komende tijd een piek in het bezoekersaantal. Sinds de heropening is de bezoekersstroom goed te noemen. Maar dat AquaZoo vijf maanden gesloten moest blijven, hakt er wel in. ,,Het is fijn dat we het nog een beetje kunnen inhalen, maar het blijft pittig.’’

Dinsdag is er weer een coronapersconferentie van het demissionair kabinet. Daar zal bekendgemaakt worden dat in de horeca, de culturele sector, bij evenementen en een bezoek aan professionele sportwedstrijden een coronabewijs moet worden getoond. Als doorstroomlocatie heeft AquaZoo daar nu niet mee te maken, maar in het dierenpark is wel een restaurant gevestigd. Loomeijer heeft nog geen idee wat het kabinetsbesluit gaat betekenen.

,,We hebben het erover gehad en niemand weet het. Wordt het weer afhaal? Ik weet het niet. Er belden al mensen boos op, maar wij kunnen er ook niks aan doen. Ik vind het wel heel bijzonder als het zou moeten. We zijn al een tijdje open en dat gaat prima. Dan moet je nu opeens een toegangsbewijs tonen? De dino-expositie geeft veel energie, maar al die corona-aanpassingen vreten energie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
AquaZoo