Jongeren Fridays for Future zetten schoen in Leeuwarden: 'We vragen hiermee om een betere toekomst'

Jongeren van milieubeweging Friday for Future zetten op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden vijftig paar schoenen op voor Sinterklaas. Zij hopen dat de goedheiligman hun wens inwilligt en dit jaar aandacht besteedt aan de klimaatcrisis. Video | Arodi Buitenwerf

Op de dag voor Sinterklaas stond het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden vol met schoenen en wensenlijstjes. ,,We vragen hiermee om een betere toekomst’’, zegt Daria Elizarrarás van Fridays for Future, een actiegroep waarvan vijftien jonge Leeuwarders lid zijn.
Lees meer over
Leeuwarden

Die toekomst ziet er alleen goed uit als regeringen snel hun best doen om de opwarming van de aarde te beteugelen, stelt de organisatie. Van tevoren zijn allemaal schoenen verzameld, die vrijdag tussen 12:00 en 17:00 uur op het Oldehoofsterkerkhof zijn neergezet. Een deel van het schoeisel werd later geschonken aan het Leger des Heils.

De jongeren komen dus niet in groten getale fysiek bij elkaar, om de coronamaatregelen in acht te nemen, maar het aantal schoenen moet laten zien hoeveel mensen zich voor dit doel inzetten.

Fridays for Future is een wereldwijde, door jongeren geleide, klimaatbeweging. Het is ontstaan uit het protest van de zeventienjarige Greta Thunberg uit Zweden. Het doel van de beweging is om overheden en belanghebbenden aan te sporen tot klimaatactie, zodat zij en komende generaties een betere toekomst hebben.