Jakkerende automobilisten zijn al jaren een ergernis: vanaf volgend jaar niet meer met de auto over de Eewal in Leeuwarden

De Eewal enkele jaren geleden. Archieffoto LC

Bezoekers aan de Leeuwarder binnenstad zijn vanaf volgend jaar met hun auto niet meer welkom op de Eewal en Wortelhaven. Er worden camera’s geplaatst.
Lees meer over
Leeuwarden

Burgemeester en wethouders presenteerden dit plan dinsdag als hun voorkeursoplossing. Eerder koos een raadsmeerderheid al voor het autoluw maken van het Gouverneursplein, Raadhuisplein en Hofplein, maar de planvorming vergde extra onderzoek.

De nu gekozen oplossing lijkt de voorkeur te hebben van omwonenden en ondernemers, constateert de gemeente op basis van gesprekken en een enquête. Uiteindelijk wil de gemeente nog verder gaan om de binnenstad stap voor stap van autoverkeer en geparkeerd blik te ontdoen.

Cruisende en jakkerende automobilisten op de pleinen zijn al jaren een grote ergernis. Uit tellingen van de gemeente blijkt dat zestig procent van het autoverkeer op het Gouverneursplein een rondje maakt bij het stadhuis en dan weer omkeert. Sommigen bezoeken het gebied alleen kort om inkomen te doen bij een coffeeshop.

Een afsluiting van alleen de drie pleinen is niet handig, constateren ambtenaren. Dan blijven bezoekers immers over de Eewal rijden, waarna ze bij café De Walrus in ,,een fuik’’ belanden: keren is hier namelijk lastig. Uitbreiding van het autoluwe gebied met de Eewal en Wortelhaven tot aan de Voorstreek lijkt beter.

Bewoners met een parkeervergunning en bevoorradingsverkeer blijven met hun voertuigen welkom in de autoluwe zone. Om het verbod voor anderen te handhaven, kiezen B en W voor ,,camera’s in hybride vorm: niet overal, maar gericht op de meest wenselijke plaatsen.’’

De camera’s komen mogelijk ook in bestaande autoluwe straten binnen het centrum. Het aantal parkeerplaatsen op de Eewal kan straks omlaag, waardoor meer ruimte ontstaat voor groen. Ook valt te denken aan ,,het autovrij maken van de Kleine Kerkstraat op zaterdagen’’. De plannen moeten nog opnieuw besproken worden met de buurt en de gemeenteraad. Uitvoering staat voor volgend jaar op het programma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden