Inspirerende figuren in een donkere vastentijd

Van Martin Luther King en Henri Nouwen tot Berber van der Geest en Nienke van Hichtum. Inspirerende mensen van ver en dichtbij moeten lichtpuntjes vormen op de nieuwe vastenkalender van de Sint Vitusparochie in Leeuwarden.

Kinderboekenschrijfster Nienke van Hichtum (1860-1939) staat ook in de vastenkalender van de Sint Vitusparochie.

Kinderboekenschrijfster Nienke van Hichtum (1860-1939) staat ook in de vastenkalender van de Sint Vitusparochie. FOTO WIKIMEDIA COMMONS

De laatste vastenkalender van de Sint Vitusparochie is alweer van een paar jaar geleden. Dit jaar moest de draad nodig weer worden opgepakt, vonden de leden van de VOM (vrede, ontwikkeling, missie), want in deze fase van de lockdown is bezinning en inspiratie niet bepaald overbodig.

,,Elke dag staat er iemand op de kalender die in moeilijke situaties een lichtpuntje is geweest voor andere mensen”, zegt diaconaal opbouwwerker Lysbeth Minnema. ,,Inspirerende persoonlijkheden, die niet per se allemaal met de katholieke kerk te maken hebben. Je kunt het licht namelijk ook op andere mooie manieren verspreiden. Gedichten en liederen raken bij veel mensen ook een gevoelige snaar. Vandaar dat bijvoorbeeld het nummer Imagine van John Lennon erop staat.”

'Moeder Teresa, die ook op de kalender staat, is een fantastische vrouw, maar het is bijna onmogelijk om te doen wat zij allemaal heeft gedaan'

Ook bekende Friese namen als Aggie van der Meer (93 jaar, schreef vorig jaar columns voor de krant), Berber van der Geest en Nienke van Hichtum zijn te zien op de kalender. ,,We hopen dat dit mensen doet realiseren dat je niet heilig hoeft te zijn om iets goeds voor een ander te kunnen doen. Friese bekenden zijn soms extra motiverend, omdat ze wat dichterbij staan.”

Askruisje

Minnema hoopt dat mensen in de veertigdagentijd iets positiefs kunnen doorgeven aan elkaar. ,,Dat hoeft niet per se iets heel groots te zijn. Moeder Teresa, die ook op de kalender staat, is een fantastische vrouw, maar het is bijna onmogelijk om te doen wat zij allemaal heeft gedaan. Met de talenten die je zijn gegeven kun je ook hele mooie dingen doen. Als je met schilderijen de schoonheid van de wereld kunt laten zien, dan is dat prachtig. Weer een ander kan hele vrolijke of bemoedigende kaartjes sturen. Zo heeft iedereen wel iets waarin hij goed is.”

Op Aswoensdag (17 februari), de eerste dag van de veertigdagentijd, is het in veel katholieke kerken een traditie om het askruisje te ontvangen. Dat ritueel gaat ondanks corona nog wel door in de Sint Vitusparochie, maar op een alternatieve manier. Minnema:,,We komen nog steeds met dertig mensen bijeen en om meerdere mensen de gelegenheid te geven om op die dag naar de kerk te gaan, is er gekozen voor twee diensten: één in de St. Bonifatiuskerk en één in de St. Dominicuskerk in Leeuwarden. De diensten worden daarnaast gestreamd, dus mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar de kerk te komen, kunnen het ook op die manier meemaken.”

Geestelijke voeding

Omdat het niet veilig is om mensen aan te raken, wordt de as over het hoofd uitgestrooid, in plaats van een kruisje op het voorhoofd te plaatsen. ,,Dit is een noodplan dat al eeuwen wordt gebruikt in geval van besmettelijke ziektes. Ik vind het verassend om te zien dat dit soort noodoplossingen na jaren en jaren nog steeds kunnen worden gebruikt.”

Het wordt een bijzondere veertigdagentijd volgens Minnema. ,,Er is uitzicht, maar ook weer net niet. Ik merk dat iedereen het inmiddels zwaar heeft. Zelf werk ik met kwetsbare mensen, vluchtelingen bijvoorbeeld, maar ook met mensen die in de schulden zitten. Bij die laatste groep merk ik dat de nood de laatste tijd erg hoog is. Mensen die in de eerste lockdown hun baan zijn kwijtgeraakt hebben inmiddels geen financiële reserves meer en komen langzaam maar zeker dieper in de schulden. Ik hoop dat deze, maar ook alle andere mensen wat lichtpuntjes kunnen vinden op weg naar Pasen. Met de nieuwe vastenkalender proberen we die zoektocht te stimuleren. Iedereen heeft, al helemaal in deze tijd, behoefte aan geestelijke voeding en verhalen van hoop.”

De gratis vastenkalender van de Sint Vitusparochie is op te vragen via het mailadres: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl

Reageren? nynke.bruinsma@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Bewustzijn
Religie & spiritualiteit