Inmiddels elf weglopers uit Groningse instelling in Leeuwarden in de kraag gevat

Foto: ANP

Bij de politie in Leeuwarden hebben ze het nog altijd druk met het begeleiden van ‘weglopers’ uit een Groningse instelling. De teller staat inmiddels op elf in korte tijd.

Afgelopen weekend kwamen er weer vier bij. Aan de Valeriusstraat hield de politie twee jongens van 15 jaar aan. Zij waren weggelopen uit een Groningse instelling - de politie zegt niet welke en ook niet of het meerdere instellingen betreft - en werden op het bureau gehouden, tot de instelling ze ophaalde. Hetzelfde gebeurde een dag later aan de Oldegalileën, toen twee jongens van 15 en 16 jaar werden aangehouden.

De weggelopen jongeren - tien jongens en een meisje tussen de 15 en 17 jaar - kwamen allen uit Groningen en zijn verspreid over de hele stad door de politie opgepikt. In een enkel geval gebeurde dat na een strafbaar feit, zoals op 30 augustus, toen twee weggelopen jongens van 16 jaar twee scooters stalen.

Lees ook: Jongens (16) lopen weg uit instelling en stelen scooters in Leeuwarden

Het lijkt veel, elf ‘ontsnappers’ sinds 12 augustus, maar volgens Oeble Bouma van de Leeuwarder politie valt dat mee. Hij plaatst namens het basisteam wel vaker tweets over weggelopen jongeren. ,,We hebben altijd wel veel weglopers, maar het valt wel op dat er veel uit Groningen komen’’, aldus Bouma. ,,Kennelijk is Leeuwarden een aantrekkelijke stad.’’

Hij weegt zijn woorden voorzichtig. Waarom de jongeren naar Leeuwarden komen, zegt hij niet. Wel gaf hij eerder al aan dat veel weglopers teruggaan naar de plek waar ze oorspronkelijk vandaan komen of waar hun vrienden of familie wonen. ,,We hebben er wel werk van.’’

Lees ook: Vierde ‘ontsnapper’ uit Groningse instelling in Leeuwarden: ‘We moeten er uren op passen’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden