Inbreker uit Leeuwarden stichtte brand om bloedspoor te verhullen: 4 jaar cel

FOTO PRONEWS

Een 36-jarige inbreker uit Leeuwarden stichtte op 17 november vorig jaar brand in een woning aan de Tjerk Hiddesstraat in Leeuwarden om een bloedspoor te verhullen. Vrijdag werd de man veroordeeld tot vier jaar cel.
Lees meer over
Leeuwarden

De brandstichting had niet het door de inbreker gewenste effect: de benedenverdieping van de hoekwoning brandde grotendeels uit, maar het bloedspoor was niet weg. Dankzij een versnelde bloedtest kwam de politie de man op het spoor. De man werd negen dagen na de inbraak aangehouden.

Hij bleek nog eens vier woninginbraken en een poging tot inbraak op zijn geweten te hebben. Hij is in het verleden meermaals voor inbraken veroordeeld, zo bleek uit zijn strafblad. De brand heeft veel impact gehad op de bewoonster, een alleenstaande moeder. Veel persoonlijke zaken gingen verloren en de vrouw kampt nog steeds met gevoelens van angst en onveiligheid.

Zij en haar kind kunnen nog steeds niet terugkeren naar de woning. De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft een licht verstandelijke beperking, een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en hij is verslaafd aan alcohol, cocaïne en cannabis. De man pleegde de inbraken „voor de kick en het geld”, aldus de rechtbank. Volgens de reclassering is de kans groot dat hij opnieuw op inbrekerspad gaat.

De Leeuwarder liep in twee verschillende proeftijden. De rechtbank constateerde dat hij zich niet heeft laten weerhouden door voorwaardelijke vrijheidsstraffen van 100 dagen en 12 maanden. De man moet, bovenop de vier jaar voor de ‘nieuwe’ zaken, de voorwaardelijke celstraffen alsnog uitzitten. Aan de eigenares van de uitgebrande woning wees de rechtbank 3000 euro smartengeld toe en 1151 euro voor materiële kosten.

Nieuws

menu