Huizenbouw en veel groen op plein bij Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden

Impressie van hoe het Amelandskwartier er uit kan komen te zien. AFBEELDING ADEMA ARCHITECTEN/GEMENTE LEEUWARDEN

Het gebied rond de Leeuwarder Sint-Bonifatiuskerk moet in de toekomst veel groener worden. Er is ook ruimte voor woningbouw.
Lees meer over
Leeuwarden

Dit blijkt uit de nieuwe ontwikkelingsvisie die burgemeester en wethouders deze week naar buiten hebben gebracht. Hierin presenteren ze geen concrete plannen. Dat kan ook niet, want de grond is versnipperd onder verschillende eigenaren.

Het plan is dan ook vooral bedoeld om hen ,,uit te dagen en inspireren om verder te kijken dan de eigen kavel en het bijbehorende verdienmodel’’, meldt de visie. Het gebied moet prettiger aanvoelen en ,,een parkachtige’’ sfeer krijgen, die beter bij de kerk past.

Parkeren afgewaardeerd

Architectenbureau Adema maakte een schets van de mogelijkheden. Hierop is een appartementencomplex van vier bouwlagen te zien aan de oostzijde van het plein, aan de achterkant van de Voorstreek. Verder zijn er hagen en ander groen te ingetekend.

Parkeren langs de Amelandsstraat en op het Bonifatiusplein wordt ‘stapsgewijs afgewaardeerd’, schrijven B en W. Mochten winkels in de toekomst vertrekken, dan wordt hier geen nieuwe detailhandel toegestaan.

Looproutes richting het voormalige verzorgingshuis Nieuwe Hoek moeten worden versterkt. De gemeente praat met de eigenaar over nieuwe functies in dit gebouw. Ook rond de parkeergarage zijn nieuwe invullingen mogelijk, bijvoorbeeld voor recreatie, sport of cultuur.

 

Nieuws

menu