Bijna nergens kochten beleggers zoveel huizen op als in Leeuwarden: voorlopig kan dit nog, invoering van opkoopbescherming blijkt knap ingewikkeld

Beleggers kochten in Leeuwarden veel meer koopwoningen op dan in andere steden. In Grou zijn veel klachten over huizen die dienen als ‘tweede woning’. De gemeente wil beide ontwikkelingen aanpakken, maar dit blijkt nog best lastig.

Opkoop van goedkope huizen door beleggers staat vooral in de Vlietzone onder vuur. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting nam er vorig jaar een kijkje.

Opkoop van goedkope huizen door beleggers staat vooral in de Vlietzone onder vuur. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting nam er vorig jaar een kijkje. Foto: Hoge Noorden/Jacob Van Essen

Lees meer over
Leeuwarden

Op 1 januari zouden hiervoor al strenge regels in werking treden, maar dit ging niet door. Op aandringen van de FNP besloot de gemeenteraad meer tijd te nemen voor een breder debat. Dit moet later alsnog tot een strenge huisvestingsverordening leiden, want de meeste partijen zijn hier wel voor. Woensdag liet de raad zich uitgebreid informeren .

Wat is het probleem in Leeuwarden?