Huh? De Nachtwacht in Leeuwarden? Zó zit dat

Op diverse plekken in Leeuwarden dook een lichtgevende versie van De Nachtwacht op ter promotie van de Lelylijn.

Op diverse plekken in Leeuwarden dook een lichtgevende versie van De Nachtwacht op ter promotie van de Lelylijn. FOTO PEPIJN VAN DEN BROEKE

Bij de Waag, bij de Blokhuispoort, bij het Fries Museum en bij het station. De Nachtwacht was woensdag op verschillende plekken te zien in Leeuwarden. Niet het schilderij, maar een lichtgevende versie op een ezel. Waarom? Vrienden van de Lelylijn wilde met deze actie de Lelylijn promoten.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Het is een publieke actie”, zegt woordvoerder Björn de Vries. ,,We wilden het effect van de Lelylijn laten zien. Nu is het een dagtrip als je vanuit Leeuwarden de echte Nachtwacht wilt zien, maar met de Lelylijn ben je met een uur in Amsterdam.”

Om de actie - onderdeel van de campagne #totstrakslelylijn - visueel te maken, reisde er een lichtbak met een afbeelding van De Nachtwacht door Leeuwarden. ,,De Nachtwacht is een reden waarom mensen naar Amsterdam gaan. Veel mensen willen ooit een keer in hun leven De Nachtwacht hebben gezien, dus vandaar dat we dat schilderij gebruiken.” Wethouder Friso Douwstra kwam ook een kijkje nemen.

Vrienden van de Lelylijn bestaat uit onder andere bedrijven en gemeentes die voorstander zijn van de Lelylijn. Door hen is deze actie ook gesponsord. ,,De Lelylijn kan veel betekenen voor het Noorden.”