Houvast: opbouwwerkers zoeken contact in coronatijd

SCREENSHOT FACEBOOK HOUVAST

De Leeuwarder Facebookpagina Houvast bundelt sinds vrijdag inspirerende verhalen over Leeuwarders die zich op veerkrachtige wijze door deze coronatijd heen weten te slepen. Ter inspiratie.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Door corona ligt veel stil, fysiek contact is bijna niet meer mogelijk dus waren we op zoek naar nieuwe mogelijkheden om met mensen in contact te komen”, vertelt Meijer ten Zijthoff, opbouwwerker in Leeuwarden. ,,En dan stel je je de vraag: waar komen mensen samen, en dat is dus veelal online.”

Vrijdag ging de Facebookpagina ‘Houvast - Leeuwarder verhalen over veerkracht in coronatijd’ online. De eerste verhalen van mensen kwamen daarna meteen binnen. ,,Ik was al onder de indruk van de verhalen die ik elders, bijvoorbeeld op nextdoor of andere platformen, las. Het zijn verhalen die inspirerend zijn. En door mensen nu op te roepen ze via onze Facebookpagina te delen, leren we niet alleen mensen kennen, maar kunnen we met de verhalen ook anderen helpen en inspireren.”

Het is niet de bedoeling dat alle verhalen lukraak zichtbaar worden op de site. De komende periode stellen de opbouwwerkers (negen in totaal) zich voor op de pagina van ‘Houvast’. ,,Zodat ze ons leren kennen en gekend kunnen worden”, aldus Ten Zijthoff.

Sociale wijkteams en vrijwilligersorganisaties

Maar ook andere organisaties worden gebruikt om de verhalen en voorbeelden uit de stad te halen. Bijvoorbeeld via de sociale wijkteams en vrijwilligersorganisaties. ,,Zo hoorde ik een verhaal over een snackbarhouder die na sluitingstijd vrijwillig maaltijden maakt voor buurtgenoten die het niet te breed hebben. Dat zijn prachtige voorbeelden van hoe mensen elkaar helpen in deze periode.” En mensen hoeven het ook niet zelf op te schrijven, bellen kan ook, vertelt Ten Zijthoff.

Uiteindelijk is het de bedoeling de verhalen die binnenkomen te bundelen. In een tijdschrift of een boek. En natuurlijk online. ,,Maar als corona het toelaat, zouden we de verhalen in de diverse wijken en dorpen ook fysiek willen presenteren, in de net geopende buurtkamers bijvoorbeeld.”

Ten Zijthoff spreekt de hoop uit dat de Facebookpagina niet alleen inspirerend gaat werken, maar ook een uitlaatklep kan bieden voor Leeuwarders. ,,En dat wij nieuwe verbindingen kunnen leggen met mensen die we nog niet kennen of die nu niet in beeld zijn doordat alles stil ligt.”

Nieuws

menu