Hout van studentensociëteit Osiris leidt tot insectenhotel

Een kelder vol afvalhout troffen studenten van studentenvereniging Osiris aan toen ze hun sociëteit in coronatijd opknapten. De komende weken maken ze er een insectenhotel van.

De eerste werkzaamheden voor het insectenhotel zijn een feit. V.l.n.r.: Bob van der Ven, Stan Jannink en Puck Pilzecker.

De eerste werkzaamheden voor het insectenhotel zijn een feit. V.l.n.r.: Bob van der Ven, Stan Jannink en Puck Pilzecker. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Een werktekening ligt op de tafel in studentensociëteit Abydos van studentenvereniging Osiris in het centrum van Leeuwarden. Omgeven door houten planken, een cirkelzaag, en ander gereedschap.

In een paar weken tijd moet hier een insectenhotel van zo’n 1 meter breed, 1 meter hoog en een halve meter diep verrijzen, vertelt Bob van der Ven (23), bestuurslid en horecafunctionaris van Osiris.

Cirkelzaag

Samen met Stan Jannink (18) en Puck Pilzecker (22), allemaal studenten diermanagement aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, begint hij wat vertraagd aan het plan om van overbodig hout uit de sociëteit een insectenhotel te maken. Om de dikke planken te kunnen zagen, was een decoupeerzaag niet genoeg. Die zat nog wel in de kluskast van de studentenclub, maar om een cirkelzaag was het even zoeken. Een oproep op Facebook bood uitkomst. De komende weekenden, als er geklust wordt, krijgen ze een cirkelzaag te leen.

De activiteiten van Osiris liggen sinds corona zo goed als stil. Er wordt nog wel wat online gedaan, ,,maar dat is toch heel anders’’. Vervelend, noemen de drie mannen dat, maar ze vinden het nog veel vervelender voor de eerstejaars. ,,Op school komen we elkaar ook amper tegen, dus je leert elkaar zo niet kennen.’’ Terwijl in normale tijden de soos de plek is waar ze drie keer per week terecht kunnen en waar het op donderdagen stampvol zit. Bij themafeesten puilt het uit van de bezoekers.

Hele hoop meuk

De gedwongen rust bracht Osiris op het idee het gebouw van de sociëteit eens flink aan te pakken. De muren hadden er inmiddels zo’n beetje dezelfde kleur gekregen als de gele kozijnen. Daar is nu niks meer van te zien. Alle wanden zijn gewit en de vergaderzalen boven kregen een lik verf. Met elk weekend zo’n achttien tot twintig klussers werd er hard gewerkt ,,om een hele hoop meuk op te ruimen.’’

De anderhalvemeter was gewaarborgd doordat er in verschillende ruimtes gewerkt kon worden en er looproutes aangelegd waren. Van te voren werden gemeente en politie ingelicht over de activiteit, vertelt Bob. De drie zalen boven kregen ieder een eigen kleur, waarmee verwezen wordt naar de drie studentenverenigingen waaruit Osiris in 1996 ontstond. Het waren Abundia (uit Leeuwarden), Reholitas (Bolsward) en Demeter (Groningen).

In de kelder troffen de studenten een enorme hoeveelheid hout aan, deels verrot, maar deels ook goed bruikbaar. Zo ontstond via één van de commissieleden van de club, die contacten heeft met de Friese Milieufederatie (FMF), het idee een insectenhotel te maken. De studenten willen zo bijdragen aan de biodiversiteit, een onderwerp dat op Van Hall volop aan bod komt. Het is de bedoeling dat de FMF het bouwsel straks plaatst in het Leeuwarder bos.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Instagram