Houd de toerist hier

De corona heeft het toerisme grote klappen toegebracht. Kijk naar Noord-Holland, waar het aantal overnachtingen in 2020 met meer dan de helft afnam ten opzichte van 2019. Dat is te wijten aan de enorme terugval in Amsterdam. Die stad moet het hebben van buitenlandse bezoekers: zij bleven thuis.

De brug bij Eastermar.

De brug bij Eastermar. Foto Jilmer Postma

In de noordelijke provincies waren de coronagevolgen minder groot: volgens CBS-cijfers daalde het aantal overnachtingen hier minder dan 10 procent. Veel Nederlanders kozen voor vakantie in eigen land. Dat leverde Friesland bezoekers op die anders naar Zuid-Europa waren getrokken.

Dit patroon lijkt zich nu te herhalen. Veel gezinnen besloten begin dit jaar al om te kiezen voor zekerheid: ze boekten heel vroeg een huisje, hotel of kampeerplek in Friesland.

Bewoners van grote toeristensteden zijn blij met de huidige rust. Amsterdam kwam deze maand zelfs met een verordening die het massatoerisme blijvend moet beteugelen. Ruim 30.000 inwoners ondertekenden een oproep hiertoe. Venetië laat voortaan geen reusachtige cruiseschepen meer toe. Barcelona zette eerder al een rem op het toerisme.

Zulke ontwikkelingen bieden kansen voor andere gebieden. Niet voor niets presenteert Friesland zich soms als het Amsterdam Lake District. Maar zou het onze provincie werkelijk lukken om blijvend meer toeristen te lokken? In de jaren 2018 en 2019 telde Friesland meer dan 6 miljoen overnachtingen. Het effect van de Culturele Hoofdstad speelde hierin een belangrijke rol. Zijn zulke hoge cijfers in de toekomst nog haalbaar?

'Velen kenden Friesland niet, maar werden blij verrast'

Het valt op dat toeristen in onze provincie vooral buitenactiviteiten aangeboden krijgen: bootjevaren, wadlopen, klimmen, wandelen of fietsen. Hartstikke leuk en gezond, maar als het koud of regenachtig is, nemen de keuzemogelijkheden in rap tempo af.

Veeleisende toeristengezinnen die voor hun kinderen iets uitdagends zoeken, missen hier publiekstrekkers. Er is geen Efteling, grote dierentuin of Van Goghmuseum in de buurt. Toprestaurants zijn schaars en het strand blijkt ver als je op het vasteland zit. Dat verklaart waarom Friesland veel minder bezoekers trekt dan bijvoorbeeld Zeeland, Noord-Brabant of Limburg. Hun aanbod is breder. Zelfs Drenthe heeft steevast meer toeristische overnachtingen dan Friesland.

Veel Nederlanders dromen nu van verre reizen na de corona. Straks rollen hun toeristische euro’s dus richting het buitenland en is het de vraag hoeveel Belgen en Duitsers dit goed maken met hun bezoek aan Friesland.

De kans op extra magere jaren is groot. Valt de schade te beperken? Trips naar grote historische steden blijven populair, zo geven veel onderzoekers aan. Niet voor niets explodeert het aantal hotelkamers in Leeuwarden.

Verder is er dankzij corona een nieuwe groep toeristen aangeboord. Velen kenden Friesland niet, maar werden blij verrast. Een deel van hen is graag bereid om terug te komen. Het is te hopen dat ondernemers alles doen om deze groep aan zich te binden.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Commentaar