Horeca in bedrijfsverzamelgebouw naast ING in Leeuwarden

Het gebouw met het ’potlood', rechts op de foto.

Het gebouw met het ’potlood', rechts op de foto.

Er komt een nieuw horecabedrijf in een kantoorpand aan het Leeuwarder Zuiderplein, naast de ING-vestiging.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Iedereen kent het ING-deel, maar dat is maar de helft van het gebouw’’’, zegt Niels van Dalen van vastgoedbeheerder Rend. Daarom kwamen er plannen om ,,wat meer reuring’’ in de andere helft te brengen, dat minder opvalt dan het gebogen ING-pand, maar wel herkenbaar is aan de markante, potlood-achtige trappentoren aan de straatkant.

In de plannen van architectenbureau Adema uit Dokkum komt, onderin die potloodtoren, een meer open ingang, met daarachter twee aaneengesloten horecaruimtes, waar op de eerste schetsen – nog van voor de coronatijd – plaats is voor 157 personen. ,,Nu is het misschien niet de tijd om met iets nieuws in de horeca te starten’’, zegt Van Dalen. ,,Maar we zien corona toch vooral als iets tijdelijks.’’

Wat voor bedrijf er precies inkomt is nog niet duidelijk, gesprekken lopen nog. Wel wijst Van Dalen op de gunstige ligging tussen het station en de Leeuwarder binnenstad. ,,Een lunchroom of zoiets zou daar goed passen.’’ Wat het ook wordt, hij verwacht dat het in de loop van volgend jaar geopend zal worden.